Roelof Pruntel

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Roelof
Naam slachtoffer   Roelof Pruntel 
Leeftijd  52 jaar 
Datum  15 december 2006 
Moordplaats  Holten 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Moord 
Straf  12 jaar & TBS 


Roelof Pruntel

Op 15 december 2006 heeft de 51-jarige Roelof Pruntel een seksafspraak met Herma van der P., in haar huis te Almelo. Daar aangekomen blijkt echter dat de man van Herma, en haar twee zonen, ook klaarzitten. Zij mishandelen Roelof enkele uren in hun huis. Als Roelof buiten bewustzijn is, zetten ze hem in zijn auto en rijden naar een parkeerplaats van het AC wegrestaurant bij Holten. Daar besprenkelen ze de auto met benzine, en steken de auto, met de nog in leven zijnde Roelof in brand.


Verdachten

Herma en haar man Eric, en hun zonen (waarvan 1 minderjarig) worden aangehouden. Achteraf blijkt dat Herma wel vaker mannen naar haar huis lokte, en de mannen daar door de echtgenoot en zonen van Herma werden afgeperst.Uitspraak

Rechtbank 's-Gravenhage, 15 augustus 2008

Verdachte heeft op weerzinwekkende wijze een eind gemaakt aan het leven van een medemens en daarmee het slachtoffer het meest fundamentele recht waar een mens recht op heeft, te weten het leven, ontnomen.

Het dient verdachte ernstig te worden aangerekend dat hij bij zijn daad ook zijn gezinsleden, waaronder zijn zonen, waarvan er zelfs nog één minderjarig was, heeft betrokken en van hen een actieve rol heeft verlangd. Hoewel hij zegt zich wel verantwoordelijk te voelen voor zijn gedragingen en het daaruit ontstane gevolg, is bij verdachte van enige empathie met de overledene geen of nauwelijks sprake. Voorts neemt hij een externaliserende houding aan door te stellen dat de schuld aan de dood van het slachtoffer, in belangrijke mate bij het slachtoffer zelf ligt. Voorts heeft verdachte zich, naast een vermogensdelict en mishandeling met voorbedachten rade, stelselmatig aan gekwalificeerde vormen van afpersing en pogingen daartoe schuldig gemaakt. Herhaaldelijk werden er mannen bij verdachte en diens echtgenote thuis uitgenodigd om vervolgens, meestal in aanwezigheid van de kinderen, aan geweld en/of bedreigingen met geweld te worden blootgesteld.De rechtbank veroordeelt verdachte (Eric) tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 (DERTIEN) jaren en gelast de terbeschikkingstelling van verdachte.

Herma krijgt 10 jaar. De twee zonen 1 jaar + TBS.Teruggeplaatst van "/Roelof_Pruntel"