weebly reliable statistics
Reineke de Lange - Moordzaken.com
Reineke de Lange

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
ReinekedeLange.jpg
 
Reineke de Lange
Leeftijd 37 jaar
Datum 3 april 2010
Moordplaats Wassenaar
Moordwijze Verstikking
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 5 jaar & TBS

In een woning aan de Koekoekslaan te Wassenaar wordt op zondag 4 april 2010 het levenloze lichaam van de 37-jarige Reineke de Lange gevonden na een melding bij de politie van haar man Jan. Zij blijkt gewurgd een dag eerder te zijn gewurgd.


Verdachte

Haar man Jan wordt direct aangehouden. Het onderzoek loopt.


Uitspraak

Rechtbank 's-Gravenhage, 23 maart 2012

Op 3 april 2010 is verdachte in de echtelijke woning zijn echtgenote te lijf gegaan. Hij heeft haar bij de keel gepakt en die dicht geknepen en dichtgeknepen gehouden, als gevolg waarvan zij is overleden. De precieze toedracht van en de aanleiding tot deze verwurging zijn onduidelijk gebleven. Bij verdachte was tijdens het begaan van het feit in elk geval sprake van een ziekelijke stoornis van de geestvermogens. Gelet op de aanwezige rapportages en de toelichtingen daarop is de rechtbank van oordeel dat verdachte als verminderd toerekeningsvatbaar moet worden beschouwd. Uit hetgeen in de rapporten wordt geconcludeerd over het recidiverisico blijkt voldoende dat de veiligheid van anderen de oplegging van de TBS-maatregel eist. In afwijking van de adviezen oordeelt de rechtbank dat de veiligheid van anderen de dwangverpleging van verdachte eist.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 5 jaren en gelast terbeschikkingstelling met dwangverpleging.