weebly reliable statistics
Realyson Labast - Moordzaken.com
Realyson Labast

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
Politie.jpg
 
Realyson Labast
Leeftijd 26 jaar
Datum 20 september 2011
Moordplaats Vlissingen
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 10 jaar

Op zondagavond 18 september 2011 wordt de 26-jarige Realyson Labast tijdens een ruzie in zijn hoofd geschoten aan de Kenau Hasselaarstraat te Vlissingen. De hulpdiensten weten Realyson, ook wel "Rely" voor vrienden, ter plekke te stabiliseren en brengen hem naar het ziekenhuis.

De verwoningen van Realyson zijn zo ernstig dat hij twee dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwoningen overlijdt.


Verdachte

De schutter wordt nog dezelfde avond aangehouden. Het betreft een 21-jarige man uit Vlissingen. Later wordt ook nog een 22-jarige man uit Middelburg aangehouden.


Uitspraak

Rechtbank Middelburg, 12 april 2012

Verdachte is op 18 september 2011 met een geladen revolver op zak met een vriendin ([vriendin verdachte]) naar de boulevard in Vlissingen gereden om daar een broodje te kopen. Bovenaan de trap bij de parkeerplaats bij de bioscoop ontmoette hij per toeval – de hem bekende – [slachtoffer]. Er is een woordenwisseling ontstaan tussen beiden die even later onderaan de trap op het eilandje met daarop de betaalautomaat van de parkeerplaats is doorgegaan. Ook is daarbij sprake geweest van fysiek geweld waarbij in ieder geval door [slachtoffer] een kopstoot is gegeven aan verdachte. Verdachte heeft vervolgens zijn geladen revolver gepakt. Hiermee heeft hij geschoten, tengevolge waarvan [slachtoffer] is geraakt en op de grond is gevallen. Een dag later is [slachtoffer] op 26 jarige leeftijd overleden.

Het spreekt voor zich dat het overlijden van [slachtoffer] onherstelbaar leed en verdriet heeft teweeggebracht bij zijn nabestaanden. De moeder van [slachtoffer] heeft ter terechtzitting gebruik gemaakt van het spreekrecht. Nog steeds kan zij niet geloven dat haar zoon is neergeschoten. Vrijwel elke nacht droomt zij over hem. Sinds zijn dood heeft zij geen leven meer. Zij heeft lichamelijke klachten en kan niet meer werken.

Ook voor de samenleving is het een schokkend en zeer ernstig feit, temeer daar [slachtoffer] op klaarlichte dag, op een drukke parkeerplaats is neergeschoten. Van algemene bekendheid is dat ook de ooggetuigen van een dergelijk feit nog lang angstgevoelens en psychische schade kunnen ondervinden. Uit het strafdossier blijkt dat enkele getuigen ook daadwerkelijk die gevolgen ondervinden. De rechtbank rekent het verdachte in ernstige mate aan dat hij welbewust met een vuurwapen op pad is gegaan en dat hij – na een woordenwisseling – zich hiervan niet heeft gedistantieerd, maar zijn wapen heeft getrokken.

Bij het bepalen van de op te leggen straf heeft de rechtbank in ogenschouw genomen het strafblad van verdachte waaruit blijkt dat hij eerder is veroordeeld voor het voorhanden hebben van een wapen en voorts dat hij eerder met politie en justitie in aanraking is geweest voor geweldsdelicten.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 10 jaren.