weebly reliable statistics
Raun Leisink - Moordzaken
Raun Leisink

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
RaunLeisink.jpg
 
Raun Leisink
Leeftijd 20 jaar
Datum 1 februari 2005
Moordplaats Heelweg
Moordwijze Geweld
Status Opgelost
Misdrijf Mishandeling met de dood tot gevolg
Straf 4 jaar
ECLI ECLI:NL:RBZUT:2005:AU1027

In de nacht van 29 op 30 januari 2005 staat de 20-jarige Raun Leisink met enkele vrienden bij discotheek De Radstake te Heelweg. Er komt een dan 18-jarige man op Raun af, en slaat Raun met zijn vuist op zijn hoofd. Raun is direct buiten westen en valt op de grond.

Vrienden ontfermen zich over Raun tot de ambulance ter plaatse is. Raun wordt naar het ziekenhuis gebracht waar hij op 1 februari 2005 overlijdt aan hersenletsel.Verdachte

De 18-jarige dader zocht al de hele avond ruzie met willekeurige personen. Hij wordt aangehouden.Uitspraak

Rechtbank Zutphen, 16 augustus 2005


De rechtbank houdt rekening met enigszins verminderde toerekeningsvatbaarheid van verdachte. Uit het rapport van de psychologe Brookhuis komt voorts onder meer naar voren dat bij verdachte sprake is van een gebrek aan regulatievermogen en een zwakke agressieregulatie. Alcoholgebruik kan daarbij een nog meer ontremmende factor opleveren. De indruk die verdachte ter zitting op de rechtbank heeft gemaakt, sluit aan bij de bevindingen van de psychologe omtrent de door haar geconstateerde gebrekkige gewetensfunctie van verdachte. Zijn houding getuigt van weinig betrokkenheid en tot op het laatste moment heeft verdachte staande gehouden dat de aanleiding voor het ontstaan van de eerste twee confrontaties gezocht moet worden bij degenen op wie hij geweld heeft toegepast. Van enige aanleiding is evenwel niet gebleken, al helemaal niet waar het [slachtoffer A] betreft. Geen van de getuigen die in de directe nabijheid van verdachte en [slachtoffer A] stonden, heeft ook maar iets waargenomen van krenkende, danwel andersoortige bewoordingen van de kant van [slachtoffer A] jegens verdachte. Het beviel verdachte, zoals hij ter zitting aangaf, niet hoe [slachtoffer A] naar hem keek.


Tengevolge van verdachtes handelen is veel leed toegevoegd aan de nabestaanden van [slachtoffer A]. Een strafrechtelijke reactie in welke zin dan ook kan dat leed en verdriet niet ongedaan maken. In de aard en de ernst van de feiten ziet de rechtbank aanleiding om tot een andere strafoplegging te komen dan door de psychologe geadviseerd. Op grond van het vorenstaande acht de rechtbank een gevangenisstraf van na te melden duur passend, ook uit oogpunt van generale preventie.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 4 (vier) jaren.