weebly reliable statistics
Ramadan Aitoty - Moordzaken
Ramadan Aitoty

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Ramadan Aitoty
Leeftijd 40 jaar
Datum 5 januari 2005
Moordplaats Oldeboorn
Moordwijze Verstikking
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 10 jaar
ECLI ECLI:NL:RBLEE:2005:AT4973

Op woensdag 5 januari 2005 wordt de 40-jarige Ramadan Aitoty door zijn dan 47-jarige broer gewurgd in zijn woning te Oldeboorn. De broer, Rashid, had van een stuk waslijn een strop gemaakt en zijn broer laten vastbinden op een stoel door zijn kinderen.


Verdachte

Verdachte is planmatig te werk gegaan. In dat verband heeft hij aantekeningen gemaakt in zijn agenda en op losse papiertjes met de strekking dat hij zijn broer wilde doden. Hij heeft zijn kinderen tevoren geïnstrueerd, onder meer over de wijze waarop bewerkstelligd kon worden dat ze toegang tot de woning van zijn broer zouden krijgen en hoe ze hem zouden vastbinden. Voordat verdachte naar zijn broer ging heeft hij materiaal verworven waarmee deze kon worden vastgebonden en gewurgd, te weten veters, tie-rips en een waslijn. Van die waslijn had hij een strop gemaakt. Dat, zoals verdachte heeft aangevoerd, hij dat heeft gedaan om zich zonodig te kunnen verdedigen is volstrekt onaannemelijk omdat een strop daartoe niet een geëigend middel is. Binnengekomen heeft verdachte zijn kinderen geïnstrueerd om hem te helpen zijn broer op een stoel vast te binden en hun daartoe hulpmiddelen verschaft. Nadat zijn broer was vastgebonden heeft verdachte zijn kinderen weggestuurd, met de kennelijke bedoeling hen niet te confronteren met hetgeen zou volgen. Daarna heeft verdachte de tevoren geprepareerde strop om de hals van zijn broer gelegd en die aangetrokken. Daarbij is zijn broer met stoel en al naar voren gevallen.

Zijn motief: Rashid dacht dat zijn broer een relatie was begonnen met zijn vrouw.Uitspraak

Rechtbank Leeuwarden, 3 mei 2005

Verdachte is een Koerdische man, die in 1997 naar Nederland is gevlucht voor het regime in zijn geboorteland Irak. Nadat hij bewijs had verzameld voor het feit dat zijn broer gedurende een lange periode, ongeveer 20 jaar, een intieme relatie onderhield met zijn echtgenote heeft hij zijn broer met een strop gewurgd. Uit de bewijsmiddelen leidt de rechtbank af dat verdachte zich aldus heeft willen wreken. Verdachte hangt sterk aan traditionele Koerdische normen en waarden. Uit het deskundigenbericht van [deskundige] blijkt dat verdachtes handelen past bij die cultuur, waarin eerwraak onder bepaalde omstandigheden geoorloofd is. Dat geldt niet voor de Nederlandse rechtsorde. Onze rechtsorde vraagt voor moord onder deze omstandigheden om een langdurige gevangenisstraf, zoals ook door de Officier van Justitie gevorderd. Bij de bepaling van de duur van die straf weegt de rechtbank ten nadele van verdachte mee dat hij zijn beide minderjarige kinderen bij zijn handelen heeft betrokken. Daarbij heeft hij zijn kinderen zwaar onder druk gezet, zelfs verbaal bedreigd met de dood, om hem te helpen. Voor de kinderen moet dat buitengewoon traumatisch zijn geweest. Verdachte heeft niet willen meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek. In zoverre heeft van strafverminderende omstandigheden voortvloeiend uit de psyche van verdachte dan ook niet kunnen blijken. Het ligt evenwel in de rede dat het feit dat (ook bij zijn kinderen) ondubbelzinnig duidelijk werd dat zijn vrouw al vele jaren een overspelige relatie met zijn broer onderhield verdachte heeft gekwetst en dat die kwetsing verdachte bij zijn handelen heeft beïnvloed.De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van tien jaar.