weebly reliable statistics
Rachid Lebiyed - Moordzaken
Rachid Lebiyed

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Rachid Lebiyed
Leeftijd 31 jaar
Datum 13 maart 2006
Moordplaats Breda
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 5 jaar
ECLI ECLI:NL:RBBRE:2008:BR0125

Op maandag 13 maart 2006 vindt een schietpartij plaats in een flatwoning aan de Oranjeboomstraat te Breda. De 33-jarige eigenaar van de woning springt van drie hoog naar beneden en raakt zwaargewond. De 31-jarige Rachid Lebiyed wordt geraakt door een kogel. Hij weet de flat uit te komen en strompelt de Maarten de Vriesstraat in, maar zakt op het grasveld voor de flat in elkaar en overlijdt ter plaatse.


Verdachten

Vier Fransmannen worden aangehouden. Het betrof een uit de hand gelopen drugsdeal.


Uitspraak

Rechtbank Breda, 1 maart 2008

Naar aanleiding van deze schietpartij werd een onderzoek opgestart waaruit bleek dat [slachtoffer 1], [slachtoffer 3] en [slachtoffer 2] in februari 2006 een aanzienlijke hoeveelheid softdrugs hebben geleverd aan vier Fransen. Deze Fransen afnemers hebben de softdrugs vervolgens uitgevoerd. Verdachte was één van die Fransen. Op 13 maart 2006 zijn dezelfde afnemers opnieuw naar de woning van verdachte gekomen voor, naar het zich liet aanzien, een tweede levering. Gebleken is echter dat de Franse afnemers het plan hadden om niet alleen met de softdrugs naar Frankrijk af te reizen maar ook met medeneming van het geld dat ze voor de softdrugs zouden betalen. Nadat de softdrugs waren overgedragen werden [slachtoffer 2] en [slachtoffer 3] bedreigd met een vuurwapen en nadat [slachtoffer 1] trachtte aan de Fransen te ontvluchten liep de door de Fransen geplande ripdeal volledig uit de hand. [slachtoffer 1] werd van dichtbij neergeschoten en [slachtoffer 2] is, na het horen van de schoten, in paniek van drie hoog uit het raam van zijn woning gesprongen.

Het mag zo zijn dat verdachte niet degene is geweest die [slachtoffer 1] feitelijk om het leven heeft gebracht en dat hij ook niet heeft gewild dat bij geplande ripdeal iemand om het leven zou worden gebracht. Dit neemt echter niet weg dat hij van tevoren had kunnen weten dat iets dergelijks zou kunnen gebeuren. Verdachte is immers met zijn mededaders naar Nederland gereisd met kwade bedoelingen terwijl meerdere mededaders in het bezit waren van een vuurwapen.

Het spreekt voor zich dat met name de doodslag op [slachtoffer 1] een enorme schok teweeg heeft gebracht bij de nabestaanden. Voorts schokt een dergelijke doodslag de rechtsorde zeer en brengt ook buiten de directe omgeving van het slachtoffer angst en gevoelens van onveiligheid teweeg. Het nemen van een leven van een ander is een zo ernstig strafbaar feit dat alleen een langdurige gevangenisstraf een gepaste reactie is.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 5 jaren.