weebly reliable statistics
Quincy Schumans - Moordzaken.com
Quincy Schumans

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
QuincySchumans.jpg
 
Quincy Schumans
Leeftijd 16 jaar
Datum 2 september 2010
Moordplaats Amsterdam
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 15 jaar

Op zondag 29 augustus 2010 rijdt de 16-jarige Quincy Schumans met zijn scooter tegen zijn beste vriend aan, welke voor hem rijdt eveneens op een scooter. De vriend van Quincy breekt hierdoor zijn duim.

Op dinsdag 2 september 2010 omstreeks 19:00 uur komen de twee elkaar tegen op de Nieuwe Houttuinen te Amsterdam. De twee krijgen ruzie, waarop de 18-jarige vriend Quincy neerschiet. Quincy overlijdt later die avond in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.


Verdachte

In totaal worden zes verdachten aangehouden. De 18-jarige 'beste vriend' van Quincy is hoofdverdachte.


Uitspraak

Rechtbank Amsterdam, 30 januari 2012

Verdachte heeft op 2 september 2010 de 16-jarige [slachtoffer], een jonge jongen in de kracht van zijn leven, om het leven gebracht. Verdachte heeft [slachtoffer] vermoord door hem in totaal 5 keer in het lichaam te schieten, waarvan eenmaal in de nek en eenmaal in het hart. Daarmee heeft verdachte één van de ernstigste levensmisdrijven die ons Wetboek van Strafrecht kent gepleegd. Door de moord is aan de naaste familie en vriendenkring van [slachtoffer] onnoemelijk veel en onherstelbaar leed toegebracht.

Gedurende de laatste jaren wordt voor moord gemiddeld een gevangenisstraf van veertien à vijftien jaren opgelegd. Bij het bepalen van de op te leggen straf neemt de rechtbank dit gemiddelde tot uitgangspunt.

Als strafverzwarend neemt de rechtbank de volgende omstandigheden in aanmerking. Verdachte heeft zich gedurende het gehele proces op het standpunt gesteld niets met de dood van [slachtoffer] te maken te hebben (gehad). Door zijn (proces)houding heeft verdachte duidelijk gemaakt geen verantwoordelijkheid te nemen voor de moord op [slachtoffer]. Verdachte heeft op geen enkel moment berouw getoond dan wel op enig moment zijn medeleven aan de familie van [slachtoffer] kenbaar gemaakt.

Verdachte en [slachtoffer] waren goede vrienden en [slachtoffer] heeft verdachte dan ook tot op het laatste moment volledig vertrouwd. In een vriendschappelijke omgeving heeft verdachte het leven van zijn 'goede vriend' op een onverhoeds moment, na vermoedelijk in zijn trots te zijn gekrenkt door [slachtoffer], op brute wijze beëindigd. De laatste momenten van het jonge leven van [slachtoffer] moeten voor hem extra pijnlijk zijn geweest, gelet op het feit dat hij nog aan zijn vrienden heeft kunnen vragen of het echt was dat zijn 'maatje' hem had neergeschoten. De rechtbank rekent verdachte een en ander ernstig aan.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 15 jaar.