weebly reliable statistics
Pieter Smit - Moordzaken
Pieter Smit

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Pieter Smit
Leeftijd 58 jaar
Datum 17 september 2009
Moordplaats Dordrecht
Moordwijze Verstikking
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 10 jaar
ECLI ECLI:NL:GHSGR:2012:BV8339

Op 17 september 2009 omstreeks 07.10 uur treft de gewaarschuwde politie in de woning aan het Albardaplantsoen te Dordrecht een man aan. De man ligt op zijn rug op de grond van de woonkamer en heeft geen ademhaling. De verbalisanten vermoeden dat de man is overleden. De in de woning aanwezige vrouw, verklaart dat de man haar vriend is en zij overhandigt het rijbewijs van de man aan de politie. Het rijbewijs staat op naam van de 58-jarige Pieter Smit. De man blijkt inderdaad te zijn overleden. Direct wordt duidelijk dat het hier om een misdrijf gaat.


Verdachte

De vriendin van Pieter wordt aangehouden. Zij beweerd zich niets meer van de avond, nacht en ochtend te herinneren. Onder haar ringen werden meerdere bloedsporen aangetroffen van Pieter.Uitspraak

Rechtbank Dordrecht, 22 juni 2010

Verdachte heeft haar partner opzettelijk en met voorbedachten rade van het leven beroofd en zich daarmee schuldig gemaakt aan moord. Moord wordt in ons strafrechtstelsel beschouwd als een van de ernstigste misdrijven. Het spreekt voor zich dat dit misdrijf een enorme schok teweeg heeft gebracht bij de nabestaanden en het moet voor hen bijzonder moeilijk zijn dit zware verlies te dragen. Ook de omstandigheden waaronder dit misdrijf is gepleegd moeten voor de nabestaanden welhaast een ondraaglijke en traumatische ervaring betekenen. Verdachte heeft het slachtoffer eerst op beestachtige wijze aan zijn geslachtsorganen verwond waarna zij fors geweld heeft uitgeoefend op de hals van het slachtoffer. Als gevolg hiervan is het slachtoffer overleden.

Ook voor de samenleving is dit een schokkend en zeer ernstig feit.

Wat betreft de persoon van verdachte heeft de rechtbank acht geslagen op het uittreksel uit de Justitiële Documentatie. Hieruit blijkt dat verdachte nooit eerder met justitie in aanraking is gekomen.

Moord is een zo ernstig strafbaar feit dat als straf alleen een langdurige gevangenisstraf in aanmerking komt.


Het hof veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 10 (tien) jaren.