weebly reliable statistics
Pieter Claessen - Moordzaken
Pieter Claessen

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Pieter Claessen
Leeftijd 52 jaar
Datum 10 april 2005
Moordplaats Geleen
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 6 jaar & TBS
ECLI ECLI:NL:GHSHE:2007:BA4111

Op zondag 10 april 2005 zit Pieter Claessen samen met zijn vrouw TV te kijken, als rond 23:00 uur de bel gaat. Pieter staat op, en loopt naar de voordeur en opent deze. Vrijwel direct wordt er vele malen op hem ingestoken. Als de vrouw en zoon van Pieter gaan kijken waar de herrie vandaan komt, zien zij buurman Willy H. weglopen. Pieter overlijdt ter plaatse aan zijn verwondingen.


Verdachte

De buurman wordt aangehouden. Hij verklaard dat hij zich niets kan herinneren van de steekpartij; Hij zou hebben geslaapwandeld.Uitspraak

Rechtbank Maastricht, 8 maart 2006

Het is de rechtbank duidelijk geworden dat het bewezenverklaarde feit bij veel personen onmetelijk verdriet heeft veroorzaakt. In het bijzonder bij de echtgenote, kinderen, verdere familie en vrienden van Pieter Claessen en bij andere direct betrokkenen, onder wie zijn buurtgenoten. Ook is de rechtbank van oordeel dat de omstandigheid dat het slachtoffer is vermoord in zijn woning een extra belasting vormt voor de nabestaanden. Immers, verdachte heeft de beslotenheid van de woning van familie Claessen op een gruwelijke en wrede manier verbroken.

De rechtbank acht ook niet aannemelijk dat verdachte het delict heeft begaan terwijl hij verkeerde in een toestand van slaapwandelen. De rechtbank heeft kennis genomen van het deskundigenrapport van professor Dr. G. Kerkhof, psycholoog, en Dr. R.J. Schimsheimer, neuroloog, gespecialiseerd in slaapstoornissen. Verdachte werd in december 2005 onderzocht in het Slaapcentrum van het Medisch Centrum Haaglanden. Naar aanleiding van dit onderzoek hebben voornoemde deskundigen een verslag uitgebracht, gedateerd 20 januari 2006. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat er geen evidente aanwijzingen zijn te vinden voor een toestand van slaapwandelen tijdens het gebeurde op 10 april 2005 te Geleen.

In het licht van de straffen die in Nederland voor moord, begaan door een first-offender, plegen te worden opgelegd, en recht doende aan de bijzondere ernst van deze moord en de verdere omstandigheden in deze zaak, acht de rechtbank een tijdelijke gevangenisstraf voor de na te melden duur passend en geboden.De rechtbank tot een gevangenisstraf veroordeelt de verdachte voor de tijd van vijftien (15) jaren.