weebly reliable statistics
Piet Peeman - Moordzaken
Piet Peeman

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
PietPeeman.jpg
 
Piet Peeman
Leeftijd 82 jaar
Datum 23 mei 2006
Moordplaats Schiedam
Moordwijze Verstikking
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 10 jaar
ECLI ECLI:NL:RBROT:2009:BK7191

Op 25 mei 2006 vindt de politie het lichaam van de 82-jarige Piet Peeman in zijn woning aan de Van 's-Gravesandestraat te Schiedam. Zijn benen zijn aan elkaar gebonden met ducttape. Ook om zijn nek en hoofd zat ducttape.


Verdachte

De politie heeft een DNA-spoor van de dader, maar deze matcht niet met DNA uit de landelijke database. Ook de Duitse database levert geen match op, en de zaak blijft lange tijd onopgelost.

In januari 2009 wordt een overval gepleegd in een winkel in Engeland. Bij de dader wordt DNA afgenomen, maar deze matcht niet met Engelse zaken, en de man wordt weer vrijgelaten en vlucht naar Polen. Als de Nederlandse politie de Engelse autoriteiten contacteren met verzoek tot inzage in hun databank, krijgen ze eindelijk de match waar ze al zo lang op hadden gewacht. De man wordt in februari 2009 aangehouden in Polen.


Uitspraak

Rechtbank Rotterdam, 16 december 2009

Verdachte heeft het 82-jarige slachtoffer, dat aanzienlijk ouder was dan hij, op gewelddadige wijze overmeesterd en de handen en enkels middels ducktape samengebonden. Hij omwikkelde de hals en het hoofd van het slachtoffer eveneens met ducktape en hij heeft geweld uitgeoefend op de hals van het slachtoffer. Het slachtoffer is als gevolg hiervan overleden.

Dergelijk handelen toont een volstrekt gebrek aan respect voor het leven en de waardigheid van het slachtoffer, een oudere man die door zijn omgeving werd gezien als zachtaardig en beleefd. De rechtbank rekent het verdachte zwaar aan dat hij het slachtoffer in diens woning, een plaats waar deze zich veilig zou moeten kunnen voelen, op zeer brute wijze van het leven heeft beroofd.

Doodslag is één van de ernstigste delicten uit het Wetboek van Strafrecht en wordt bedreigd met een zeer lange gevangenisstraf. Verdachte heeft met dit misdrijf het slachtoffer zijn meest kostbare bezit, het leven, ontnomen. Door een dergelijk feit is de rechtsorde ernstig geschokt en worden in de maatschappij gevoelens van onveiligheid teweeg gebracht.

Op een dergelijk feit kan niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een gevangenisstraf van aanzienlijke duur.

Bij het bepalen van de duur van de op te leggen straf is in het nadeel van verdachte in aanmerking genomen dat hij in Litouwen is meermalen is veroordeeld voor ernstige geweldsdelicten.

Alles afwegend wordt na te noemen straf passend en geboden geacht.De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de tijd van 10 (tien) jaar;