Peter Poelarends

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Peter
Naam slachtoffer   Peter Poelarends 
Leeftijd  44 jaar 
Datum  30 mei 2005 
Moordplaats  Ijmuiden 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Zware mishandeling met de dood tot gevolg 
Straf  4½ jaar 


Inhoud

Peter Poelarends

Op zondag 29 mei 2005 vindt er in een Strandpaviljoen te Ijmuiden een ruzie plaats. Een van de groepjes die de ruzie veroorzaakt wordt uit de zaak gezet. Een van de mannen die er uit wordt gezet, een dan 33-jarige man uit Haarlem, wil terug naar binnen gaan om de ruzie voort te zetten. Hij komt niet ver; Hij wordt door de 44-jarige Peter Poelarends uit de zaak gezet. De man onsteekt in woede, en geeft Peter een harde klap op zijn hoofd. Hij komt ten val op een stoeprand. Hulpdiensten brengen Peter naar het ziekenhuis waar hij de volgende dag komt te overlijden.


Verdachte

De man slaat nog meer mensen. Iemand schakelt hem uit met een honkbalknuppel. Hij wordt aangehouden.


Uitspraak

  • De Hoger Beroep zaak is niet (meer) online te vinden. Wel staat de eerste rechtzaak nog online:


Rechtbank Haarlem, 20 oktober 2005

Verdachte heeft zich in het openbaar, op een druk bezocht feest, schuldig gemaakt aan een aantal zeer ernstige geweldsmisdrijven. Nadat een bekende van hem op dat feest was mishandeld, is hij de onbekende dader achterna gegaan om verhaal te halen. Toen verdachte daarin werd gehinderd en hardhandig het strandpaviljoen werd uitgewerkt, ging hij naar eigen zeggen door het lint. Verdachte moest en zou het paviljoen weer in om – zoals hij dat zelf beschrijft – zijn gram te halen. Zijn vrienden probeerden hem daar nog van te weerhouden, maar verdachte liet zich niet tegenhouden. Eenmaal terug in het paviljoen stuitte hij op Peter Poelarends, die die avond dienst deed als portier. Deze trachtte verdachte tot kalmte te manen, waarop verdachte hem volkomen onverwacht, zo hard op het hoofd sloeg, dat het slachtoffer aan de gevolgen daarvan overleed.

Verdachte heeft koste wat het kost zijn gelijk willen halen en daartoe buitensporig veel geweld gebruikt. Daarbij heeft hij bokstechnieken toegepast, die hij buiten de vechtsport niet zonder meer had mogen aanwenden. Door niemand liet verdachte zich tegenhouden. Geobsedeerd door de gedachte dat hij “in zijn recht” stond, heeft hij anderen, die daartoe geen enkele aanleiding hadden gegeven, ernstig onrecht aangedaan. Zo heeft hij de dood veroorzaakt van een man die nog midden in het leven stond en daarmee onnoemelijk veel leed en ontsteltenis bij diens nabestaanden. Omdat velen getuigen waren van dit geweld, heeft verdachte daarnaast veel angst, onrust en gevoelens van onveiligheid in de samenleving teweeggebracht. De gevolgen van het door verdachte toegepaste geweld hebben de rechtsorde ernstig geschokt. Het feit dat verdachte, nadat het eerste slachtoffer al was gevallen, nog twee anderen te lijf is gegaan en heeft mishandeld, maakt de gebeurtenissen des te schokkender.


  • In hoger beroep krijgt de man 4½ jaar cel.

Links

Online Condoleance Register ter nagedachtenis aan Peter Poelarends
Teruggeplaatst van "/Peter_Poelarends"