weebly reliable statistics
Patric van Helvoort - Moordzaken
Patric van Helvoort

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
PatricvanHelvoort.jpg
 
Patric van Helvoort
Leeftijd 30 jaar
Datum 24 december 2006
Moordplaats Boxtel
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 10 jaar & TBS
ECLI ECLI:NL:RBSHE:2007:BA8458

Op zondagavond 24 december 2006 is de 30-jarige Patric van Helvoort op bezoek bij familie aan de Frederik Jan Ottostraat te Boxtel, als plotseling de bel gaat. De 21-jarige ex-vriend van zijn nicht staat voor de deur, en eist zijn ex-vriendin te zien. Als hem dit wordt geweigerd, breekt er een vechtpartij uit. Patric schiet zijn oom daarbij te hulp, en wordt door de 21-jarige doodgestoken.


Verdachten

Een dag later kan de dader worden aangehouden in zijn ouderlijk huis aan de Adrianastraat te Boxtel aangehouden. Hij is verslaafd aan drugs, en heeft een persoonlijkheidstoornis.


Uitspraak

Rechtbank 's-Hertogenbosch, 2 juli 2007

Er is sprake van een psychische problematiek en een hoge recidivekans. De antisociale problematiek staat voorop en is het duidelijkst zichtbaar. Op grond van het gegeven dat deze problematiek nagenoeg resistent is voor behandeling kan overwogen worden niet in te zetten op behandeling van de problematiek. Echter onderzoekster is van mening dat er naast de antisociale problematiek ook andere problemen zijn waarbij betrokkene mogelijk wel geholpen kan worden waardoor de kans op recidive kan afnemen (bijvoorbeeld borderlinetrekken en verslavingsproblematiek, mogelijk het gestagneerde rouwproces). Een intensieve, langdurige, klinische behandeling is dan vereist. Er zal voldoende en gestaag behandeldruk uitgeoefend moeten worden om door de sterke afweer van betrokkene te komen en beïnvloeding te doen slagen. Betrokkene wijst beïnvloeding in sterke mate af en zal naar verwachting fors uitageren. De behandelsetting zal hiertegen bestand moeten zijn. Onderzoekster adviseert een krachtig en slagvaardig kader, namelijk dat van de terbeschikkingstelling.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 10 jaar en gelast dat de verdachte ter beschikking wordt gesteld.