weebly reliable statistics
Monique Donatz - Moordzaken
Monique Donatz

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
MoniqueDonatz.jpg
 
Monique Donatz
Leeftijd 48 jaar
Datum 20 juni 2009
Moordplaats Zeewolde
Moordwijze Verstikking
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 12½ jaar
ECLI ECLI:NL:GHARL:2015:1384

Een automobilist en buurtbewoners vinden de drie honden van Monique Donatz op zondag 21 juni 2009 in Soesterberg. Rond 02.00 uur ziet de automobilist een hondje langs de A28 zitten. Even later vinden buurtbewoners in de Antonie van Leeuwenhoekstraat de twee andere honden.

Via de chips van de honden komt de politie uit bij het huis van de 48-jarige Monique. Zij is echter niet thuis. Na een paar dagen besluit de politie een kijkje te nemen op de camping van Monique te Zeewolde. Daar vinden zij het ontzielde lichaam van Monique, verpakt in plastic zakken en onder het bed in de caravan geschoven. Zij blijkt door verwurging om het leven te zijn gekomen.


Verdachte

De politie is al die tijd druk bezig geweest met onderzoek en heeft een man uit Soesterberg aangehouden. Het blijkt de echtgenoot van Monique te zijn.

De man wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum.


Uitspraak

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 26 februari 2015

Verdachte heeft zijn echtgenote om het leven gebracht op camping [camping] te Zeewolde. Het hof rekent het verdachte hierbij aan dat hij haar vertrouwen als haar levenspartner in hem in ernstige en onherstelbare mate heeft geschonden. Hij heeft haar meest waardevolle bezit ontnomen, namelijk haar leven. Verdachte heeft met zijn daad de nabestaanden leed toegebracht. Hiervoor verdient verdachte straf. Bij de bepaling van de hoogte van de straf weegt het hof mee dat verdachte, nadat hij zijn echtgenote om het leven heeft gebracht, het heeft doen voorkomen alsof zij nog in leven was. Nadat verdachte op een kille en respectloze wijze het stoffelijk overschot heeft verstopt, heeft hij zich in een mailbericht tegenover een derde voorgedaan als [slachtoffer]. In de tussentijd heeft verdachte geld van de rekening van [slachtoffer] opgenomen en de gezamenlijke rekening leeggehaald. Op deze wijze is verdachte financieel beter geworden van de dood van [slachtoffer].


Het hof veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 (twaalf) jaren en 6 (zes) maanden.