weebly reliable statistics
Mientje Zieck - Moordzaken
Mientje Zieck

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Vrouw.png
Mientje Zieck
Leeftijd 76 jaar
Datum 4 februari 2005
Moordplaats Vlaardingen
Moordwijze Slagwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf TBS
ECLI ECLI:NL:RBROT:2005:AU4190

Op vrijdagavond 4 februari 2005 vermoord de dan 42-jarige Roland zijn 76-jarige moeder Mientje Zieck in haar woning aan de Vossiusstraat te Vlaardingen door haar met een steeksleutel hard op het hoofd te slaan. Na haar dood pakt Roland een koksmes, en vilt zijn moeder.


Verdachte

Na het villen trekt Roland de huid van zijn moeder "aan", gaat de straat op, en schreeuwt diverse teksten. Buurtbewoners denken dat het een dronken carnavaller is. Om die reden duurt het anderhalf uur (!) voor iemand alarm slaat en Roland kan worden aangehouden. Zij slaan geen alarm om zijn bizarre pak, maar omdat hij het verkeer staat te regelen midden op een grote verkeerskruising.Uitspraak

Rechtbank Rotterdam, 12 oktober 2005

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan de moord op zijn moeder. Verdachte is vanuit zijn religieuze waan, waarin hij opdracht kreeg van God het voor hem meest dierbare - zijn moeder - te offeren en van haar huid een “ jas” te maken, met onder meer een vooraf door hem geslepen koksmes en een bahco naar zijn moeder in haar woning gegaan om zijn opdracht uit te voeren. Daar gekomen heeft hij gewacht tot het moment waarop hij haar snel, met de intentie dat zij minimaal zou lijden, kon doden. Vervolgens heeft hij haar verschillende malen met een grote bahco op het hoofd geslagen en haar keel doorgesneden. Door het opgelopen letsel en het bloedverlies is het slachtoffer overleden.

Dit is een zeer ernstig feit is. Een misdrijf als het onderhavige wordt beschouwd als het ernstigste misdrijf dat ons Wetboek van Strafrecht kent en levert een zeer ernstige schending van de rechtsorde op. Verdachte heeft door zijn handelen het slachtoffer het meest fundamentele recht, namelijk dat op leven, ontnomen. Voor de nabestaanden van het slachtoffer moeten haar onverwachte overlijden en de omstandigheden waaronder dit plaats vond zeer ingrijpend zijn geweest. Zij zullen het grote leed door en de psychische gevolgen van dit verlies nog lange tijd met zich meedragen. Daarnaast heeft verdachte door zijn handelen veel maatschappelijke onrust veroorzaakt.

In het hiervoor genoemde rapport van het Pieter Baan Centrum concluderen de deskundigen dat zonder adequate behandeling de kans op herhaling van een delict als thans ten laste is gelegd aanzienlijk is. Het gevaar voor herhaling van een ernstig agressief delict moet groot worden geacht wanneer verdachte opnieuw floride-psychotisch zou worden en in een waanwereld met bevelshallucinaties zou geraken. De psychose is nog niet geheel verbleekt en er is sprake van een relatief langdurig ziekteproces, waarvan het verdere verloop zich thans niet in alle opzichten laat voorspellen. Gelet hierop en gezien de aard van de stoornis achten de deskundigen een behandelduur van een jaar, gegeven ook de ernst van het ten laste gelegde feit, ontoereikend. Geadviseerd wordt dan ook om aan verdachte de maatregel van terbeschikkingstelling op te leggen met bevel tot verpleging van overheidswege.De rechtbank gelast dat de verdachte ter beschikking wordt gesteld.