Maurice Florax

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Geen afbeelding beschikbaar
Naam slachtoffer   Maurice Florax 
Leeftijd  37 jaar  
Datum  21 februari 2007 
Moordplaats  Susteren 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Moord 
Straf  12 jaar & TBS 


Maurice Florax

Maurice Florax heeft de 32-jarige Davy T. €200 gegeven, zodat Davy velgen kan aanschaffen voor zijn auto. Als hij na een tijdje niets meer hoort, spreekt hij Davy hierop aan en zegt hem dat hij de velgen zelf wel koopt, en dat hij zijn geld terug wil.

Davy bedenkt hierop een plan. Hij weet dat zijn moeder, die lid is van een schietvereniging, twee wapens in een kluis heeft liggen. Davy weet met een list de sleutel van de kluis te bemachtigen, en de wapens en munitie te ontvreemden. Hij springt op zijn fiets, en rijdt op 21 februari 2007 richting Maurice's woning aan de Stationsstraat te Susteren.

Over hoe Davy het huis van Maurice is ingekomen bestaan diverse verhalen. Feit is dat er geen braaksporen zijn gevonden. De verklaringen van Davy zijn echter te verschillend van elkaar om hier de waarheid uit te kunnen halen.

In de woning van Davy krijgen de twee een woordenwisseling, en trekt Davy in de keuken het pistool, en schiet vier maal op Maurice. Maurice vlucht zijn slaapkamer in, waarbij hij wordt gevolgd door Davy. Maurice valt op zijn buik op bed. Davy hoort hem nog ademen, en besluit daarop nog twee maal op Maurice te vuren.

Maurice's lichaam wordt later die dag aangetroffen door zijn vriendin.


Verdachte

Davy heeft naast een verslaving ook een persoonlijkheidsstoornis. Na de moord op Maurice, steelt hij diens laptop en andere persoonlijke bezittingen. Davy wordt al snel na de moord aangehouden.Uitspraak

Rechtbank Roermond, 29 augustus 2007

De rechtbank is van oordeel dat verdachte’s intentie enkel en alleen gericht was op de dood van het slachtoffer. Verwonden c.q. uitschakelen was voor verdachte onvoldoende. Zo is hij, na het slachtoffer enkele malen bij het keukenblok beschoten en geraakt te hebben, het gewonde slachtoffer nagezet toen deze de slaapkamer in vluchtte. Vervolgens heeft hij zijn hele magazijn op het slachtoffer leegschoten, terwijl deze in zijn kleine slaapkamer geen kant op kon. Het slachtoffer moet toen hij wegvluchtte naar zijn slaapkamer beseft hebben dat hij letterlijk de dood ingejaagd werd. De pure gerichtheid van verdachte op de dood van het slachtoffer komt het sterkst tot uiting bij het laatste schot. Gewond, mogelijk dodelijk gewond ligt het slachtoffer op het bed; verdachte, die van het slachtoffer op dat moment niets meer te duchten heeft, vult het magazijn van zijn pistool, schiet het slachtoffer nogmaals door het hoofd en controleert als laatste of het slachtoffer niet meer ademt. Verdachte heeft volstrekt geen respect getoond voor het leven van het slachtoffer en met zijn daad ook onnoemlijk leed veroorzaakt bij de mensen die het slachtoffer lief hadden. Dat zoiets mogelijk is, veroorzaakt ook veel beroering in de gemeenschap van Susteren en de maatschappij als geheel.


De rechtbank veroordeelt verdachte voor het hiervoor bewezenverklaarde tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 jaren en gelast dat de verdachte ter beschikking wordt gesteld.Teruggeplaatst van "/Maurice_Florax"