weebly reliable statistics
Marleen de Smet - Moordzaken
Marleen de Smet

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Vrouw.png
Marleen de Smet
Leeftijd 54 jaar
Datum 3 juli 2005
Moordplaats 's Gravenhage
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 15 jaar
ECLI ECLI:NL:RBSGR:2006:AZ0399

Op zondagmiddag 3 juli 2005 krijgt het alarmnummer een telefoontje over een brand in een woning aan de Zuidwal te 's Gravenhage. De brandweer heeft de brand snel onder controle, en gaat het pand binnen. Binnen in een slaapkamer treffen zij het ontzielde lichaam van de 54-jarige Marleen de Smet, de bewoonster van het pand. Zij is doodgestoken.


Verdachte

De dan 37-jarige Marinus C. wordt aangehouden. Hij is een bekende van het slachtoffer. Op haar lichaam wordt zijn DNA aangetroffen.


Uitspraak

Gerechtshof 's-Gravenhage, 4 februari 2008

Ondanks de stellige ontkenning van de verdachte dat hij de dader is geweest, heeft het hof het vonnis van de rechtbank bevestigd. Het hof acht het – gelet op het korte tijdsbestek tussen het moment waarop de verdachte de woning van het slachtoffer heeft verlaten en het moment waarop door omwonenden de brandmelding is gedaan - uitgesloten dat een ander dan de verdachte de bewezenverklaarde handelingen heeft verricht. Het vonnis van de rechtbank van 18 oktober 2006 is gepubliceerd op www.rechtspraak.nl onder LJ-nummer: AZ0399.

Verdachte heeft zijn vriendin eerst mishandeld en vervolgens op gruwelijke wijze om het leven gebracht. De wurging en het letsel dat hij haar voor en na het intreden van de dood heeft toegebracht, geven aan dat het bij verdachte aan enig respect voor haar heeft ontbroken. De sporen van zijn daden heeft verdachte willen uitwissen door brand te stichten in haar woning. Verdachte stond enkel voor ogen zich aan zijn verantwoordelijkheid voor zijn daden te onttrekken; ook later heeft hij op geen enkele wijze verantwoordelijkheid willen nemen voor zijn daden. Op dergelijke feiten past slechts een gevangenisstraf van zeer lange duur.


Het hof veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 15 jaren.