weebly reliable statistics
Maria Catharina Schermer - Moordzaken.com
Maria Catharina Schermer

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
MariaSchermer.jpg
 
Maria Catharina Schermer
Leeftijd 78 jaar
Datum 6 maart 2009
Moordplaats 's Gravenhage
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf Levenslang

Vrijdagmiddag 6 maart wordt in een huis aan de Haagse Laakkade het lichaam van de alleenstaande 78-jarige Maria Catharina Schermer gevonden. Haar buurman had de politie ingelicht omdat hij het vermoeden had dat er iets mis was met de bejaarde vrouw.

Mevrouw Schermer had diverse steekwonden over haar lichaam.


Verdachte

Pas maanden later wordt een verdachte, de 38-jarige Monique B., aangehouden. Zij is de ex-thuishulp van Mevrouw Schermer. Monique heeft nooit een verklaring gegeven. De politie had echter veel bewijsmateriaal tegen Monique en besloot er toch een zaak van te maken.


Uitspraak

Rechtbank 's Gravenhage, 2 februari 2010

De rechtbank is van oordeel dat verdachte op een afgrijselijke wijze een weerloze en slechtziende 78-jarige vrouw in haar woning in Den Haag heeft vermoord. Verdachte was werkzaam in de thuiszorg en heeft in het verleden ook aan het slachtoffer thuishulp verleend. Zij heeft volgens de rechtbank misbruik gemaakt van het vertrouwen dat in hulpverleners moet kunnen worden gesteld. De rechtbank gaat ervan uit dat dit vertrouwen het slachtoffer er waarschijnlijk toe heeft gebracht verdachte op de dag van haar dood toegang tot haar woning te verlenen.

Verdachte heeft ervoor gekozen gedurende het hele strafproces te zwijgen en aan geen enkel onderzoek willen meewerken. Daardoor heeft de rechtbank geen inzicht gekregen in haar motieven en beweegredenen en evenmin antwoord op de vraag of er sprake is van een geestelijke stoornis.

De aard van het misdrijf dat enerzijds blijk geeft van ongeremde agressie en anderzijds van zeer koelbloedig optreden, maakt dat verdachte in staat moet worden geacht nogmaals een dergelijk feit te plegen. Dat brengt naar het oordeel van de rechtbank mee dat het belang van de beveiliging van de maatschappij zwaarder moet wegen dan het belang van verdachte, met name haar belang om een tijdelijke gevangenisstraf opgelegd te krijgen. Om te voorkomen dat verdachte nogmaals de gelegenheid krijgt een dergelijk feit te plegen heeft de rechtbank een levenslange gevangenisstraf opgelegd.