weebly reliable statistics
Manuel Fetter - Moordzaken
Manuel Fetter

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
ManuelFetter.jpg
 
Manuel Fetter
Leeftijd 32 jaar
Datum 24 september 2004
Moordplaats Leeuwarden
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 14 jaar & 8 jaar
ECLI ECLI:NL:RBLEE:2005:AT8857

In de nacht van 23 op vrijdag 24 september 2004 loopt de 32-jarige Manuel Fetter in de Grote Hoogstraat te Leeuwarden als hij twee jongemannen aanspreekt over een bierflesje dat kapot is gesmeten. Hierop mishandelen zij Manuel door hem te slaan met een kettingslot en hem veertien keer met een mes gestoken.


Verdachte

De mannen kunnen worden aangehouden. Het zijn de dan 27-jarige Hasan A. en de dan 26-jarige Patrick van der M. De twee waren ten tijde van de moord op Manuel onder de invloed van drank en drugs.Uitspraak

Rechtbank Leeuwarden, 7 juli 2005

Geen normaal mens blijft onberoerd bij kennisneming van de details van het delict. Aan de steeds luider wordende roep van de samenleving om meer veiligheid op straat en de maatschappelijke discussie hierover, hadden verdachte en zijn medeverdachte blijkbaar in het geheel geen boodschap. Eerst hebben verdachte en zijn mededader een onvoorstelbare hoeveelheid alcoholhoudende drank in combinatie met cocaïne geconsumeerd, waardoor zij verwerden tot een onberekenbaar en met een mes gewapend levensgevaarlijk koppel dat, op zoek naar nog meer drank, zich in de Leeuwarder straten begaf. Toen een enkele en geheel terechte opmerking werd gemaakt over het door de medeverdachte kapotgooien van een bierflesje op straat, heeft het slachtoffer dat - hoe onvoorstelbaar ook - met de dood moeten bekopen. De vraag komt dan ook onmiddellijk op hoeveel een mensenleven in de visie van verdachte eigenlijk waard is.

Naast het onherstelbare leed dat verdachte heeft veroorzaakt, dient de rechtbank ook stil te staan bij eventuele omstandigheden die verdachte hebben gemaakt tot wat hij nu is. Maar ook hier verbergt verdachte het nodige. Aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum heeft verdachte niet willen meewerken en ook niet aan een onderzoek van de reclassering en van een psychiater van de Forensisch Psychiatrische Dienst. Ter oriëntatie van de rechtbank rest dan slechts het zittingsdossier en het onderzoek ter terechtzitting. Hieruit is de rechtbank echter niet gebleken van omstandigheden die bij de bepaling van de strafmaat in het voordeel van verdachte zouden moeten spreken. Integendeel, van enig medeleven althans begrip bij verdachte voor de nabestaanden is de rechtbank niet gebleken; verdachte straalt in zijn houding eerder een grote onverschilligheid uit ten opzichte van het delict.

Verder komt verdachte naar voren als iemand bij wie alles alleen maar om de bevrediging van zijn eigen behoeften draait of het nu om alcohol - en drugsgebruik of om agressiegevoelens gaat. Hij is daarin mateloos en niets en niemand ontziend. Vanaf het begin van zijn verblijf in Nederland heeft hij op geen enkele manier enige poging ondernomen om een zinvolle of op zijn minst niet-criminele bijdrage te leveren aan de Nederlandse samenleving die hem eerder een veilige opvang bood.De rechtbank veroordeelt verdachte (Hasan) te dier zake tot een gevangenisstraf voor de duur van veertien jaren.

Patrick krijgt 8 jaar cel.