weebly reliable statistics
Louise Donk - Moordzaken
Louise Donk

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
LouiseDonk.jpg
 
Louise Donk
Leeftijd 30 jaar
Datum 10 januari 2005
Moordplaats Rijswijk
Moordwijze Geweld
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 5 jaar

Op zondagavond 9 januari 2005 hebben drie jongemannen het plan voorwerpen op de snelweg bij Rijswijk te gooien vanaf een viaduct boven de weg. Zij begonnen met takken te gooien, daarna volgde een zak puin, een betonnen voet en een verkeersbord. Omstreeks kwart over elf die avond gooien zij een steen, die door de voorruit van de auto van de 30-jarige Louise Donk vliegt. De steen raakt haar vol in het gezicht, en zij is direct buiten westen.

Ooggetuigen bellen de hulpdiensten en Louise wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar zij een uur later komt te overlijden.Verdachte

De drie mannen worden aangehouden. Het blijkt te gaan om de dan 22-jarige Jeroen van G., de 19-jarige Stephan H. en de eveneens 19-jarige Frederik B. te gaan. Jeroen was degene die het idee opperde om spullen op de weg te werpen.Uitspraak

Rechtbank 's-Gravenhage, 29 juni 2005

Op de avond van 9 januari 2005 verveelden verdachte en zijn drie vrienden [JG], [SH] en [FB] zich. Ze spraken met elkaar af. De groep vrienden besloot wat in de omgeving te gaan rondrijden. Op een gegeven moment werd het idee geopperd om 'iets' te gooien. Verdachte en zijn medeverdachte [JG] gooiden takken op de snelweg, lieten vervolgens een zak puin van een viaduct op een vrachtwagen vallen en sleepten een betonnen voet van een verkeersbord de rijbaan op. Alhoewel er telkens voor het verkeer een zeer gevaarlijke situatie werd gecreëerd, gebeurden er gelukkig geen ongelukken hetgeen echter niet aan verdachte te danken is geweest. Verdachte en zijn medeverdachte [JG] waren echter nog niet tevreden. Samen besloten ze om een stuk stoeptegel van een viaduct op de altijd drukke snelweg A4 laten vallen. Het slachtoffer reed precies op dat moment met haar Fiat Cinquecento onder het viaduct door. Een stuk tegel vloog door de voorruit van de auto heen en raakte haar in het gezicht. Ze liep hierdoor dusdanige ernstige verwondingen op dat ze korte tijd later kwam te overlijden. Verdachte heeft door zijn handelen aan een jonge vrouw haar meest kostbare bezit - haar leven - ontnomen. Ook het leed dat verdachte aan de partner, familie en vrienden van het slachtoffer heeft toegebracht is immens. Uit de slachtofferverklaring van de zus van het slachtoffer ter terechtzitting afgelegd, blijkt hoezeer het leven van haar, haar zus en ouders door deze gebeurtenis ingrijpend en blijvend is gewijzigd.

De door verdachte gepleegde feiten hebben daarnaast in de samenleving een golf van verontwaardiging en ontzetting teweeggebracht. Door het gedrag van verdachte voelen veel automobilisten zich bij het passeren van viaducten niet meer veilig.
De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 5 (vijf) jaren.