weebly reliable statistics
Leon Marcé - Moordzaken
Leon Marcé

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Leon Marcé
Leeftijd 31 jaar
Datum 9 mei 2004
Moordplaats 's Hertogenbosch
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 10 jaar
ECLI ECLI:NL:GHSHE:2005:AU6955

Op maandag 9 mei 2004 loopt de 31-jarige Leon Marcé café 't Bossche Huukske in Den Bosch binnen. Hij is daar al jaren niet meer geweest, niet meer sinds hij daar 1999 een man heeft doodgeschoten.

Daan C. is ook in het café aanwezig. Hij was in 1999 getuige van de moord, en bedenkt zich geen moment als Leon zijn kant op loopt, Daan pakt een wapen en schiet Leon Marcé dood.


Verdachte

Daan zegt bang te zijn dat Leon daar is om iemand anders iets aan te doen en dat hij uit angst heeft geschoten. De rechtbank gaat hierin mee, waarna de aanklagen in hoger beroep gaat.


Uitspraak

Gerechtshof 's-Hertogenbosch, 28 november 2005

Het hof acht de lezing van verdachte, voor zover inhoudende dat [slachtoffer] toen deze bij de bar was en op verdachte af begon te komen, zijn linkerhand duidelijk zichtbaar onder zijn T-shirt had, niet geloofwaardig, nu geen van de aanwezige omstanders die [slachtoffer] toen goed in het zicht hadden ([getuige 7] (dossierpagina 516, verklaring bij de rechter-commissaris d.d. 3 juni 2004), [getuige 8] (verklaring bij de rechter-commissaris d.d. 3 juni 2004) en [getuige 1] (verklaring afgelegd ter terechtzitting in hoger beroep)) daar, ondanks genoemde duidelijke zichtbaarheid, melding van maken.

Het hof wil wel aannemen dat [slachtoffer] komend vanaf de bar en gaande in de richting van verdachte, bewegingen met zijn armen heeft gemaakt. Maar op geen enkele wijze zijn feiten en/of omstandigheden aannemelijk geworden die verdachte op enig moment redelijkerwijs aanleiding konden geven te veronderstellen dat, of voor verdachte er op duidden dat, [slachtoffer] een wapen bij zich had en/of dit wilde trekken en jegens verdachte wilde (gaan) gebruiken.

Nu in genoemd opzicht noch anderszins een (putatieve) noodweersituatie aannemelijk is geworden is voor (putatief) noodweer-exces geen ruimte.

Ook overigens zijn geen omstandigheden naar voren gekomen die tot een ander oordeel zouden moeten leiden. Het hof verwerpt daarom de gevoerde verweren.


Het hof veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 10 JAREN.