Leo van Trappe

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Leo
Naam slachtoffer   Leo van Trappe 
Leeftijd  69 jaar  
Datum  24 maart 2009 
Moordplaats  Amsterdam 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Moord 
Straf  TBS 


Inhoud

Leo van Trappe

Op 24 maart 2009 komt bij de politie een melding binnen met de opdracht te gaan naar de Willem Witsenstraat te Amsterdam voor een reanimatie. Ter plaatse treffen verbalisanten op een schoolplein een man aan met een steekwond in zijn bovenborst onder zijn hals. Het slachtoffer, de 69-jarige overblijfwacht Leo van Trappe, is ter plaatse overleden.


Dader

Een getuige ziet de dader de volgende dag en waarschuwde de politie. Deze neemt de 31-jarige Mohammed B. in verzekering.

Verdachte blinkt als kind uit op school en in sport. Hij doorloopt het gymnasium en gaat op zijn 18e studeren aan de Technisch Universiteit te Delft. Op zijn 14e hoort verdachte voor het eerst stemmen, maar pas in zijn studententijd krijgt hij meer last van de stemmen en gaat het bergafwaarts met hem. Zijn studie wordt afgebroken en verdachte belandt uiteindelijk op straat. Vanaf 2005 komt verdachte in het psychiatrische circuit terecht. Hij verblijft in verschillende klinieken alvorens hij in 2007 een woning in Osdorp krijgt toegewezen.

De laatste twee jaar is hij chronisch psychotisch geweest. De stemmen voeren experimenten met hem uit, waarbij een machtsstrijd gaande is tussen verdachte en de stemmen. Verdachte moet sinds enige tijd van de stemmen op pad met een mes om iemand te steken bij een school.Uitspraak

Rechtbank Amsterdam, 17 september 2009

De rechtbank is van oordeel dat, gelet op de ernst van het delict, het hoge recidivegevaar, de hardnekkigheid van de stoornis en het causale verband van de stoornis met het telastegelegde, plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis als bedoeld in artikel 37 van het Wetboek van Strafrecht onvoldoende waarborg biedt voor de langdurig noodzakelijke geachte klinische behandeling van verdachte.

Verdachte heeft ter terechtzitting aangegeven behandeld te willen worden voor zijn stoornis, zo nodig binnen de maatregel van terbeschikkingstelling met dwangverpleging.
Links

Teruggeplaatst van "/Leo_van_Trappe"