weebly reliable statistics
José-Anton Herrera Aguirre - Moordzaken
José-Anton Herrera Aguirre

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
José-Anton Herrera Aguirre
Leeftijd 34 jaar
Datum 1 juli 2008
Moordplaats 's Gravenhage
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 18 jaar
ECLI ECLI:NL:RBSGR:2011:BR6466

Op dinsdag 1 juli 2008, kort voor middernacht, wordt José-Anton Herrera Aguirre voor zijn huis in Den Haag door een magere man met een capuchon op zijn hoofd in een kopklem genomen, en naar een plek tussen twee aan de Rhijnvis Feithlaan geparkeerde auto's gesleept. Volgens een getuige leek het erop dat José onder schot werd gehouden, aangezien hij heel hard gilde - alsof hij smeekte - maar zich niet verweerde. Tussen de auto's wordt José naar de grond geduwd. De magere man nam José onder schot, en schoot enkele malen kort achter elkaar. José overlijdt ter plekke aan zijn verwondingen


Verdachte

Er worden twee verdachten aangehouden. Het zijn de broers Adrian en Andrio U. Andrio wordt eerder al tot 6 jaar cel veroordeeld.


Uitspraak

Rechtbank 's-Gravenhage, 1 september 2011

Moord. Verdachte heeft het slachtoffer vermoord door van dichtbij meerdere kogels in diens lichaam te schieten. Dat verdachte geen inzicht heeft willen geven in zijn beweegredenen maakt het onbegrip over de moord, en daarmee het verdriet en de angst, des te groter. De rechtbank dient de keuze van verdachte zich te beroepen op zijn zwijgrecht te respecteren. Die keuze is echter niet zonder gevolgen. Het zwijgen - en meer nog: het liegen - van verdachte maakt immers dat de omstandigheden waaronder en de reden waarom [slchtoffer] gedood is onduidelijk blijven, hetgeen met name voor de nabestaanden buitengewoon moeilijk verteerbaar is. Dat rekent de rechtbank verdachte ten zeerste aan. Ten slotte heeft de verdachte de beschikking gehad over een vuurwapen met bijbehorende munitie (dit gedurende geruime tijd) en een verboden spuitbusje met peperspray.


De rechtbank verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 18 jaren.