weebly reliable statistics
Jolanda Wielinga - Moordzaken
Jolanda Wielinga

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Vrouw.png
Jolanda Wielinga
Leeftijd 52 jaar
Datum 23 mei 2006
Moordplaats Nieuwerkerk a/d IJssel
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 9 jaar & TBS
ECLI ECLI:NL:GHSGR:2008:BD0877

Op dinsdagavond 23 mei 2006 belt de 52-jarige Jolanda Wielinga met een vriendin, als rond 22:00 uur iemand aan de voordeur staat. Jolanda verwacht bezoek, van de man die haar portemonnee heeft gestolen; Ferry den T.

Op 26 mei 2006 doet een kennis aangifte van vermissing. Zij heeft Jolanda al enkele dagen niet gezien of gesproken, wat niets voor haar is. Agenten betreden de woning van Jolanda aan de Sterremos te Nieuwerkerk aan den IJssel. Het huis zit onder de bloedspatten, en zij treffen Jolanda in de woonkamer aan. Zij is door messteken om het leven gebracht. Uit haar woning zijn diverse sieraden verdwenen.


Verdachte

De politie komt al snel bij de dan 31-jarige Ferry den T. uit. Hij heeft na de moord op Jolanda ineens veel cash geld op zak. Ook was hij in het bezit van een sieraden van Jolanda, die later niets waard blijken te zijn. Ferry blijft echter tot op heden beweren niets met de moord te maken te hebben. Ferry was reeds eerder veroordeeld voor een geweldsmisdrijf; Hij liep zelfs nog in zijn proeftijd ten tijde van de moord op Jolanda.


Uitspraak

Gerechtshof 's-Gravenhage, 29 april 2008

De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan doodslag, door een bekende van hem met excessief geweld in haar eigen woning om het leven te brengen. De verdachte heeft het slachtoffer met een mes of ander scherp voorwerp vele malen in de hals, nek en haar bovenlichaam gestoken, waarna hij haar met een zwaar en/of hard voorwerp op het hoofd heeft geslagen. Het slachtoffer is met name aan de gevolgen van de steken in de hals en nek overleden. De verdachte heeft vervolgens de woning verlaten en daarbij haar pinpas en sieraden meegenomen. Met die gestolen pinpas heeft de verdachte diverse malen getracht geld van de rekening van het slachtoffer te halen. Een maand voor de gewelddadige dood van het slachtoffer had de verdachte zich ook al schuldig gemaakt aan diefstallen en een poging daartoe, door bij een bezoek aan eerdergenoemd slachtoffer, haar portemonnee met daarin in ieder geval haar pinpas weg te nemen en vervolgens met de pinpas en de pincode een bedrag van € 1.000,- van de rekening van het slachtoffer te halen en te trachten daarmee in een supermarkt te betalen.

Het hof rekent het de verdachte zwaar aan dat hij het slachtoffer in haar eigen huis, waar zij zich bij uitstek veilig mocht voelen, heeft gedood.

De nabestaanden van het slachtoffer zullen voorts moeten leven met het nauwelijks te bevatten feit dat het slachtoffer op deze gruwelijke wijze is gedood. Uit hetgeen ter terechtzitting in eerste aanleg en in hoger beroep door de zus van het slachtoffer naar voren is gebracht, blijkt van het verdriet dat zij hebben en de grote impact die dit op hun leven heeft. De moeder van het slachtoffer is een jaar na het overlijden van haar dochter overleden en blijkens de slachtofferverklaring van eerdergenoemde zus heeft het hele proces rondom de dood van haar dochter de gezondheidstoestand van haar moeder geen goed gedaan.

Een feit als het onderhavige draagt ook een voor de rechtsorde zeer schokkend karakter en brengt ook buiten de directe omgeving van het slachtoffer gevoelens van angst en onveiligheid teweeg.Het hof veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 9 (negen) jaren en gelast dat de verdachte ter beschikking wordt gesteld en beveelt dat de verdachte van overheidswege zal worden verpleegd.