weebly reliable statistics
Jarno Mansveld - Moordzaken
Jarno Mansveld

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Jarno Mansveld
Leeftijd 19 jaar
Datum 13 juli 2005
Moordplaats Emmeloord
Moordwijze Geweld
Status Opgelost
Misdrijf Mishandeling met de dood ten gevolg
Straf 16 maanden
ECLI ECLI:NL:RBZLY:2006:AV0764

Op zaterdagochtend 9 juli 2005 vindt voor een café een vechtpartij plaats tussen de 19-jarige Jarno Mansveld en Jacob B., waarbij Jarno ten val komt. Jacob laat Jarno voor dood achter. Enkele tijd later wordt hij door voorbijgangers gevonden.

Jarno wordt in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij op 13 juli 2005 overlijdt.


Verdachte

Jacob H. wordt aangehouden. Hij ontkent Jarno te hebben doodgeslagen, maar geeft wel toe dat Jarno door zijn tedoen om het leven is gekomen.

Twee maal wordt het graf van Jarno vernield. De daders van die laffe actie worden nooit gevonden.


Uitspraak

Rechtbank Zwolle, 31 januari 2006

Noch uit het onderzoek ter terechtzitting, noch uit de inhoud van de op de strafzaak betrekking hebbende stukken is komen vast te staan of de verdachte het slachtoffer met zijn vuist heeft geslagen, zoals een aantal getuigen beweert te hebben gezien, dan wel een zet of een duw heeft gegeven, zoals verdachte zelf heeft verklaard. Ook de bevindingen uit de op het slachtoffer verrichte sectie geven hierover geen uitsluitsel en bieden geen basis voor de verklaringen van een aantal getuigen die zeggen te hebben gezien dat het slachtoffer hard in het gezicht dan wel op de slaap is geslagen. Zo blijkt uit het sectieverslag dat de slaapspieren van het slachtoffer niet afwijkend waren en dat de halsspieren en het onderhuids weefstel van de hals geen bloeduitstortingen laten zien. Ook op het aangezicht van het slachtoffer zijn geen verwondingen zichtbaar. De rechtbank houdt het er dan ook voor dat verdachte in elk geval zodanig heeft gehandeld jegens het slachtoffer dat het slachtoffer door dat handelen ten val is gekomen. Dit handelen (of het nu een klap, duw of zet is geweest), moet derhalve zodanig heftig zijn geweest dat dit gericht is geweest op het toebrengen van pijn dan wel letsel bij het slachtoffer. Tengevolge van dit handelen is het slachtoffer zeer ongelukkig ten val gekomen tengevolge waarvan hij is komen te overlijden. De rechtbank is dan ook van oordeel dat er sprake is geweest van opzet op het mishandelen van het slachtoffer met de dood als gevolg daarvan.De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.