weebly reliable statistics
Jan Smets - Moordzaken.com
Jan Smets

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
JanSmets.jpg
 
Jan Smets
Leeftijd 73 jaar
Datum 15 december 2010
Moordplaats Son en Breugel
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf TBS

Op woensdag 15 december 2010 wordt de 73-jarige Jan Smets dood aangetroffen in een trappenhuis van een woning aan de Vijverlaan in Son en Breugel. Hij is door geweld om het leven gekomen.Verdachten

Nog dezelfde dag kan zijn 24-jarige adoptiezoon worden aangehouden. De man is verward. Hij zit nog steeds vast.


Uitspraak

Rechtbank 's-Hertogenbosch, 28 juni 2011

Verdachte heeft tegenover verbalisanten verklaard dat hij zijn vader heeft gedood.14 Ter terechtzitting heeft hij gezegd zich flitsen te kunnen herinneren van wat er op 15 december 2010 is gebeurd. Hij zegt geweld te hebben gebruikt. Hij heeft zijn vader, toen hij van de bovenverdieping kwam van achteren aangevallen met een klein mesje. Verdachte kan zich herinneren andere messen, een schroevendraaier en een hamer te hebben gebruikt. Hij heeft ook een mes uit een blok uit de keuken gepakt. Verdachte kan zich de volgordelijkheid niet meer herinneren. Hij is zijn vader aangevallen, omdat hij zich bedreigd voelde en bang was dat zijn vader hem zou aanvallen en zelf dood zou gaan

Over verdachte zijn door A.H.A.C. van Bakel, psychiater en drs B.Y. van Toorn, psycholoog, rapportages uitgebracht. In hun rapportage hebben beiden geconcludeerd dat verdachte lijdt aan een paranoïde schizofrenie. Ten tijde van het plegen van het delict was er sprake van een floride paranoied-psychotische waan. Verdachte voelde zich bezien vanuit zijn waan waarschijnlijk dermate door zijn vader bedreigd, dat hij geen uitweg meer zag en zijn vader aanviel. Verdachte werd volledig door zijn waan beheerst. Verdachte had alle contact met de realiteit verloren. De deskundigen adviseren de rechtbank verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren.

De rechtbank neemt de conclusies van de deskundigen Van Bakel en Van Toorn over, maakt die tot de hare. Omdat verdachte toen hij zijn vader om het leven bracht volledig door zijn waan werd beheerst kan hem zijn handelen niet worden toegerekend. De rechtbank is van oordeel dat verdachte daarom niet strafbaar is en zal hem ontslaan van alle rechtsvervolging.

De rechtbank gelast dat veroordeelde ter beschikking wordt gesteld en beveelt dat hij van overheidswege zal worden verpleegd.