weebly reliable statistics
Jan Eestermans - Moordzaken
Jan Eestermans

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Jan Eestermans
Leeftijd 45 jaar
Datum 4 februari 2006
Moordplaats Heerlen
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 8 jaar
ECLI ECLI:NL:RBMAA:2006:AZ2732

Op zaterdag 4 februari 2006 bestellen twee mannen wiet. Zij weten dat dit bezorgd zal worden door de 45-jarige Jan Eestermans, eigenaar van de 'wiet-taxi'.

Aangekomen in de Colijnstraat te Heerlen, vallen de twee mannen Jan aan. Jan geeft zijn waar echter niet zomaar af, en gaat de mannen te lijf. Zij steken Jan neer. Jan weet nog zijn auto in te komen, maar overlijdt daar.


Verdachten

De verdachte is niet in de zaal van de terechtzitting aanwezig. Hij heeft afstand gedaan van zijn recht in persoon bij de uitspraak aanwezig te zijn.


Uitspraak

Rechtbank Maastricht, 22 november 2006

De verdachte had samen met zijn mededader(s) het plan opgevat om een weedtaxi-chauffeur te overvallen en heeft, wederom samen met mededader(s), de buurt verkend, ten einde een adres te vinden, waar naartoe de weedtaxi-chauffeur zou kunnen worden gestuurd. Uit het dossier blijkt dat die gelegenheid voorbij is gegaan en dat de weedtaxi-chauffeur later weer is besteld op het huisadres van een mededader. De verdachte en zijn mededader namen voor de overval messen en een tang mee. Op voorhand stond dan ook vast dat bij de overval geweld zou worden gebruikt. Toen de weedtaxi-chauffeur probeerde zich te verdedigen tegen zijn overvallers mondde de overval uit in een meedogenloze steekpartij, waarbij de weedtaxi-chauffeur, [naam slachtoffer], het leven heeft gelaten.

De ernst van het onderhavige feit wordt nog versterkt door de gruwelijke wijze waarop [naam slachtoffer] om het leven is gebracht en de omstandigheid dat het feit plaatsvond op de openbare weg, alwaar getuigen vanuit hun woningen het gebeuren hebben kunnen aanschouwen.

De gewelddadigheden en de daaruit voortvloeiende dood van [naam slachtoffer] hebben groot leed voor diens familie teweeggebracht, zoals onder meer tot uitdrukking is gekomen in de schriftelijke slachtofferverklaring van de weduwe. Daar komt nog bij dat ook de rechtsorde door feiten als het onderhavige extra ernstig wordt geschokt en dat gevoelens van angst, onrust en onveiligheid in de samenleving (nog verder) worden aangewakkerd.

Anderzijds heeft de rechtbank bij het bepalen van de op te leggen straf rekening moeten houden met de omstandigheid dat niet kon worden gekomen tot bewezenverklaring van doodslag met de strafverzwarende omstandigheden van diefstal en/of afpersing, welk misdrijf zou hebben geleid tot oplegging van een hogere straf.

De omstandigheden dat de verdachte nog betrekkelijk jong is en niet eerder voor soortgelijke feiten met politie en justitie in aanmerking is geweest, hebben een mitigerende werking op de hoogte van de straf.De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 8 jaren.