weebly reliable statistics
Ismael Donmez - Moordzaken
Ismael Donmez

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Ismael Donmez
Leeftijd 36 jaar
Datum 1 oktober 2008
Moordplaats Bergschenhoek
Moordwijze Steekwapen
Status Onopgelost

Op 1 oktober 2009 werd op een braakliggend terrein aan de Xerxesweg te Rotterdam het grotendeels verbrand stoffelijk overschot van dan nog een onbekende man aangetroffen. Het stoffelijk overschot werd in beslag genomen en, ten behoeve van een sectie, overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut te Den Haag. Aldaar werd door de patholoog-anatoom geconcludeerd dat de op dat moment nog onbekende man als gevolg van een steekverwonding in de borst om het leven was gekomen.

Het blijkt te gaan om de 36-jarige Ismael Donmez, die op 17 oktober 2008 door zijn broer als vermist wordt opgegeven.


Verdachte

Tijdens een ander onderzoek in het kader van de Opiumwet naar een hennepkwekerij in een pand/loods te Bergschenhoek, werd bij een doorzoeking in een (kantoor)ruimte in dat pand een opgevouwen luchtmatras aangetroffen waarop een grote concentratie bloed zichtbaar was. In dit pand werd een opgevouwen luchtbedmatras aangetroffen dat, eenmaal uitgevouwen, een grote concentratie bloed bevatte. Het bloed op het luchtbedmatras werd bemonsterd. Uit deze monsters werden drie volledige DNA-profielen verkregen die matchten met elkaar en met het DNA-profiel van het slachtoffer. Een vierde, onvolledig DNA-profiel matchte eveneens met het DNA-profiel van het slachtoffer.

De persoon die het pand huurt, de 48-jarige Burhan C., wordt aangehouden. In een eerste rechtzaak wordt hij vrijgesproken. Het OM gaat echter in hoger beroep.

  • Update

Het Gerechtshof ’s-Gravenhage heeft op 16 juni 2010 in hoger beroep B.C. vrijgesproken van het om het leven brengen van Ismail Donmez omstreeks 30 september 2008. De rechtbank Rotterdam sprak de man hier eerder eveneens van vrij. Het deels verbrande lichaam van het slachtoffer werd aangetroffen op een braakliggend terrein aan de Xerxesweg. Volgens het hof kan de precieze toedracht van het om het leven brengen van het slachtoffer en de mogelijke betrokkenheid van B.C. daarbij niet worden vastgesteld.

Het gerechtshof in Den Haag heeft de verdachte wel veroordeeld voor het wegvoeren en het in brand steken van het lijk van het slachtoffer op genoemd terrein. De lezing van B.C. dat hij op 30 september 2008 om een geheel andere reden in de buurt van de Xerxesweg was, wordt door het hof verworpen. Zo zijn sporen van de plaats waar het lichaam is gevonden op de door B.C. gebruikte auto aangetroffen en bandensporen van de auto op de genoemde vindplaats.

Het Haagse hof heeft B.C. tevens veroordeeld voor het telen en voorhanden hebben van hennep en het in voorraad hebben van een grote hoeveelheid valse merkkleding. Van het voorhanden hebben van een vuurwapen is B.C. in hoger beroep vrijgesproken.

Het gerechtshof heeft B.C. een gevangenisstraf van 34 maanden met aftrek van voorarrest opgelegd. De rechtbank had de verdachte veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf, daar zat echter de veroordeling voor het vuurwapen bij.