weebly reliable statistics
Ilonka van Es - Moordzaken
Ilonka van Es

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
IlonkavanEs.jpg
 
Ilonka van Es
Leeftijd 20 jaar
Datum 29 november 2009
Moordplaats Roelofarendsveen
Moordwijze Voertuig
Status Onopgelost
Misdrijf Roekeloos rijgedrag
Straf 6 maanden
ECLI ECLI:NL:GHSGR:2011:BT6911

Op zondag 29 november 2009 rijdt de 20-jarige Ilonka van Es op haar fiets als zij van achter wordt aangereden door een personenauto. Ilonka belandt op de voorruit van de auto, en valt hierna op de grond. Hierdoor loopt zij zulk ernstig hersenletsel op dat zij komt te overlijden.


Dader

De bestuurder van de auto is dronken, en rijdt door zonder zich om Ilonka te bekommeren. Later die avond belt hij zijn familie, die hem zegt dat hij zich moet gaan aangeven. In plaats daarvan trekt de dan 27-jarige man zich terug in een motel met een fles drank. De volgende dag wordt hij in zijn motelkamer aangehouden.

De jongeman had al meer veroordelingen voor dronken rijden op zijn naam staan.



Uitspraak

Gerechtshof 's-Gravenhage, 5 oktober 2011

De verdachte is na het nuttigen van te veel alcohol in zijn auto gestapt, terwijl hij wist dan wel moest weten dat hij niet meer tot behoorlijk besturen in staat was. De verdachte is, zonder snelheid te minderen, aangereden tegen het voor hem op de rijbaan fietsende slachtoffer. Het slachtoffer heeft hierbij zwaar hersenletsel opgelopen en is daaraan overleden. De verdachte is na de aanrijding doorgereden zonder zich ervan te vergewissen of hij aan een ander letsel of schade had toegebracht.

Het hof heeft in het nadeel van de verdachte acht geslagen op een de verdachte betreffend uittreksel Justitiële Documentatie waaruit blijkt dat de verdachte eerder onherroepelijk is veroordeeld voor het rijden onder invloed.

Het hof houdt er rekening mee dat de verdachte ter terechtzitting in hoger beroep ervan blijk heeft gegeven dat hij de ernst van het door hem toegebrachte leed inziet én dat hij hieronder gebukt gaat.

Evenals de rechtbank in eerste aanleg realiseert het hof zich dat waarschijnlijk geen enkele straf de nabestaanden met het hun aangedane leed zal kunnen verzoenen. Ook het hof heeft getracht een evenwicht te vinden tussen het onpeilbare verdriet van de nabestaanden enerzijds en de persoon en zijn persoonlijke omstandigheden van de – nog jonge – verdachte anderzijds.

18 maanden gevangenisstraf, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, met verplicht reclasseringscontact. Daarnaast een werkstraf van 120 uren, ontzegging van de rijbevoegdheid voor 5 jaar en verbeurdverklaring van het motorvoertuig.