Huib Krooder

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Huib
Naam slachtoffer   Huib Krooder 
Leeftijd  62 jaar 
Sterfdatum  9 augustus 2007 
Moordplaats  Amstelveen 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Doodslag 
Straf  3 jaar & TBS 


Huib Krooder

Op donderdag 9 augustus 2007 besluit de dan 16-jarige A.Z. om samen met een vriend een overval te plegen op avondwinkel "Car Check" te Amstelveen. Met een mes in de hand loopt A.Z. de avondwinkel in, terwijl zijn vriend buiten op de uitkijk blijft. Hij richt het mes richting de eigenaar, de 62-jarige Huib Krooder, en eist geld. Hierop gooit Huib de kassa op de grond. Op het moment dat A.Z. de kassa wilde oppakken, grijpt Huib de jongen beet, en slaat een arm om zijn nek om hem onder bedwang te houden. A.Z. steekt hierop twee maal op Huib in. Hij wordt daarbij onder andere in zijn long geraakt. Huib wordt naar het ziekenhuis over gebracht, maar overlijdt diezelfde avond aan zijn verwondingen.


Verdachte

Na de steekpartij, maken de jongens zich uit de voeten op een gereedstaande scooter. Aan de hand van getuigenverklaringen kunnen de twee 16-jarige verdachten worden aangehouden.


Uitspraak

Rechtbank Amsterdam, 29 april 2008

De rechtbank acht in de onderhavige zaak toepassing van het meerderjarigenstrafrecht aangewezen. Daartoe vindt de rechtbank gronden in:

  • de ernst van de bewezen verklaarde feiten in het bijzonder feit 1: de gekwalificeerde doodslag op de avondwinkelier;
  • de omstandigheden waaronder laatstgenoemd feit is gepleegd: in een avondwinkel op een tijdstip dat er zich klanten en voorbijgangers in de buurt van de winkel bevinden, terwijl een vluchtbromfiets gereed stond, onder het oog van diverse getuigen zijn de verdachte en het slachtoffer al worstelend naar buiten gelopen, waarna het slachtoffer in elkaar zakte, verdachte was al vaker en ook op de bewuste dag al eerder in de winkel geweest;
  • de persoonlijkheid van verdachte, zoals gebleken uit diens leefwijze: hij had zich onttrokken aan een opvoedingssituatie, leefde te midden van zelfstandig wonende jeugdigen en voorzag in zijn onderhoud door middel van het plegen van winkelovervallen, en zoals de persoon van verdachte uit hiervoor genoemde rapporten naar voren komt.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 3 jaren en gelast dat verdachte ter beschikking gesteld zal worden en beveelt dat hij van overheidswege verpleegd zal worden.Teruggeplaatst van "/Huib_Krooder"