weebly reliable statistics
Hans Schneider - Moordzaken
Hans Schneider

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Hans Schneider
Leeftijd 56 jaar
Datum 21 juli 2009
Moordplaats Capelle aan den IJssel
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 5 jaar & TBS
ECLI ECLI:NL:GHSGR:2011:BR1991

Op 21 juli 2009 rond 08:30 uur krijgt de politie een melding dat in Capelle aan den IJssel op de Bermweg een man met een vuurwapen rondloopt. De 41-jarige man wordt aangehouden en moet mee voor verhoor naar het bureau.

Tijdens het verhoor krijgt de zaak een bizarre wending en wordt duidelijk dat er iets is gebeurd in een woning aan de Floris Burgwal, eveneens in Capelle, op enkele kilometers van de Bermweg. De politie forceert de deur en vindt het levenloze lichaam van de 56-jarige Hans Schneider in het souterrain.


Verdachte

Een maand voor de moord wilde de dader dat hij zou worden opgenomen bij een psychiatrische instelling, waar hij al onder behandeling stond, omdat de stemmen die hij hoort steeds heftiger worden. Dit lukte maar niet.Uitspraak

Gerechtshof 's-Gravenhage, 7 februari 2011

Het slachtoffer is aldus op gruwelijke wijze om het leven gekomen. Met het plegen van dit feit heeft de verdachte het slachtoffer het meest fundamentele recht, het recht op leven, ontnomen. Hij heeft daarmee de nabestaanden een onherstelbaar verlies en onnoemelijk veel leed aangedaan. De verklaring van de broer van het slachtoffer die hij ter terechtzitting heeft voorgelezen is in dat verband illustratief. Een dergelijk feit draagt ook een voor de rechtsorde zeer schokkend karakter en veroorzaakt gevoelens van onrust, angst en onveiligheid in de samenleving.

Het hof veroordeelt de verdachte wegens doodslag en het voorhanden hebben van wapens en munitie tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 5 jaren. Bovendien gelast het hof dat de verdachte ter beschikking wordt gesteld en beveelt dat de verdachte van overheidswege zal worden verpleegd.