weebly reliable statistics
Hadef Cherkaoui - Moordzaken
Hadef Cherkaoui

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
HadefCherkaoui.jpg
 
Hadef Cherkaoui
Leeftijd 30 jaar
Datum 3 februari 2009
Moordplaats Lelystad
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf TBS
ECLI ECLI:NL:RBZLY:2011:BP4444

Vier keer sloeg hij toe: 'Jack de Prikker'. Zijn werkterrein is Lelystad, zijn wapen een 30 centimeter lang mes. De schade: één dode, drie gewonden.

Het derde slachtoffer in het rijtje, de 30-jarige Hadef Cherkaoui, overleefde de messteek die hem op 3 februari 2009 werd toegebracht niet. Hadef laat een jong zoontje achter.


De dader

Jack de Prikker, de messenpsychopaat die in Lelystad vier slachtoffers heeft gemaakt, mikt met zijn steekwapen nadrukkelijk op de adamsappel. Dit aspect is een belangrijk gegeven voor de 40 rechercheurs die de zaken onderzoeken. "Het is één van de parallellen die worden meegenomen door de recherche", bevestigt politiewoordvoerder Leo Dortland. Eén van de vier steekslachtoffers is overleden.

Het signalement van de vermoedelijke dader/daders is het volgende: een man, normaal postuur, lengte 170 a 175, licht getinte huid en hij droeg een gewatteerde jas grijsblauw en hij droeg een muts in dezelfde kleur.


Op 25 februari 2010 wordt een 25-jarige man uit Lelystad aangehouden.
Op 10 maart 2010 wordt bekend gemaakt dat de man een bekentenis heeft afgelegd.


Uitspraak

Rechtbank Zwolle, 15 februari 2011

Verdachte lijdt aan een ernstige, chronische psychotische stoornis, te weten schizofrenie van het ongedifferentieerde type. De schizofrenie is de afgelopen jaren prominent aanwezig geweest, waardoor het inzicht op eventuele persoonlijkheidsproblematiek te sterk versluierd is. Derhalve kunnen er geen uitspraken worden gedaan over een persoonlijkheidsstoornis. Gelet op de jeugd van verdachte en zijn gedrag wordt dit echter niet uitgesloten. Naast de schizofrenie is er bij verdachte sprake van afhankelijkheid van cannabis en misbruik van alcohol en cocaïne.

Vanwege het geringe ziektebesef, de vermoedelijke afwezigheid van ziekte-inzicht, moeilijk te doorgronden motivatie voor behandeling en gegeven de ernst van de schizofrenie en de noodzaak van een langerdurende behandeling is een plaatsing in het kader van artikel 37 van het Wetboek van Strafrecht en een terbeschikkingstelling met voorwaarden ontoereikend om het recidivegevaar te bestrijden.


De rechtbank gelast dat de verdachte ter beschikking wordt gesteld en beveelt dat hij van overheidswege wordt verpleegd.