weebly reliable statistics
Grietje van den Berg - Moordzaken
Grietje van den Berg

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Vrouw.png
Grietje van den Berg
Leeftijd 50 jaar
Datum 9 oktober 2004
Moordplaats Ermelo
Moordwijze Slagwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 3 jaar & TBS
ECLI ECLI:NL:RBZUT:2005:AT4156

De dan 30-jarige J.B. is op 9 oktober 2004 samen met Grietje van den Berg naar een bosschage aan de Chevallierlaan te Ermelo gegaan, om daar, zoals ze wel vaker deden, stiekem samen bier te drinken. J.B. had haar leren kennen in het psychiatrisch ziekenhuis “Meerkanten” in Ermelo, waar hij sinds 26 februari 2004 met een rechterlijke machtiging opnieuw verbleef. Toen Grietje hem vertelde dat zij een andere jongen leuker vond, is J.B. in woede ontstoken. Hij heeft vervolgens gedreven door jaloezie en kwaadheid haar op gruwelijke wijze om het leven gebracht, door met twee boomstammen met grote kracht op haar in te slaan.


Verdachte

Na zijn daad belt J.B. een andere patient van de Meerkanten. Deze man belt direct het alarmnummer, en J.B. kan worden aangehouden.


Uitspraak

Rechtbank Zutphen, 19 april 2005

Het leven van [slachtoffer] (50 jaar oud) kwam op 9 oktober 2004 abrupt tot een einde. Aan de nabestaanden van het slachtoffer is hiermee onherstelbaar leed berokkend. Het verlies zal ongetwijfeld nog dagelijks in hun leven aanwezig zijn. Door delicten als de onderhavige, waarbij iemand op weerzinwekkende wijze om het leven wordt gebracht, wordt de rechtsorde in ernstige mate geschokt. Bovendien worden de in de samenleving bestaande gevoelens van onveiligheid vergroot.

Uit de over verdachte uitgebrachte multidisciplinaire rapportage van het PBC blijkt onder meer, zakelijk weergegeven, het volgende. Verdachte is een man die op zwakbegaafd niveau functioneert en waarbij sprake is van grote stemmingswisselingen. Hij heeft al vanaf jonge leeftijd te kampen met langdurige (maanden) en meer kortstondige (dagen) perioden van depressiviteit afgewisseld met perioden waarin prikkelbaarheid voorop staat en er sprake kan zijn van uitgelaten en vrolijk gedrag (bipolaire stemmingsstoornis type II). Daarnaast is er sprake van alcohol-, cocaïne- en heroïne-afhankelijkheid. De stemmingswisselingen worden daardoor in sterke mate beïnvloed. Vanuit zijn beperkte intellectuele vermogens heeft betrokkene weinig inzicht in zijn problematiek en functioneren en kan zich nauwelijks inleven in de gevoelens van anderen. Een en ander leidt tot een groot gebrek aan controle, een voortdurend spanningsveld en regelmatig optredende agressie-explosieve uitbarstingen. De kans op herhaling van een agressief delict is groot en kan snel optreden. Hij is niet in staat zijn agressie te reguleren. In situaties waarin sprake is van verliefdheid of relatievorming (zoals zich ook in het thans voorliggende delictscenario heeft voorgedaan) kan de spanning snel oplopen en is het gevaar voor escalatie groot.De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 3 (drie) jaren en gelast dat verdachte ter beschikking wordt gesteld en beveelt dat de ter beschikking gestelde van overheidswege zal worden verpleegd.