Gianluca Flamingo

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Gianluca
Naam slachtoffer   Gianluca Flamingo 
Leeftijd  16 jaar  
Datum  7 augustus 2009 
Moordplaats  Amsterdam 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Moord 
Straf  12 jaar & TBS 


Inhoud

Gianluca Flamingo

Op woensdagavond 5 augustus 2009 had Gianluca Flamingo met een grote groep vrienden en familie doorgebracht aan de Ouderkerkerplas.

Het was heerlijk weer, er was een barbecue, er werd gedanst, gehengeld, en voetbal en honkbal gespeeld. Diep in de nacht reed Gianluca met zijn vrienden mee naar huis, onder wie de beroemde kickbokser Tyrone Spong.

Tijdens het afzetten van enkele vrienden in de Steenderenstraat, werd de auto beschoten. Gianluca, dommelend op de achterbank, werd in het hoofd geraakt. Gianluca wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Op zijn 16e verjaardag overlijdt Gianluca Flamingo.Verdachte

Er wordt al snel een 19-jarige verdachte opgepakt.Uitspraak

Rechtbank Amsterdam, 11 augustus 2010

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan de moord op Gianluca Flamingo. Op 7 augustus 2009 is hij overleden, de dag van zijn verjaardag. Gianluca Flamingo is niet ouder dan zestien jaar geworden. Op de zitting heeft de moeder van Gianluca Flamingo verteld hoezeer haar leven na de dood van haar zoon is veranderd. Aan het einde van haar verklaring heeft zij verdachte gevraagd: waarom? Verdachte heeft die vraag niet willen beantwoorden. Maar het is nu juist die vraag die velen bezighoudt. De moord op Gianluca Flamingo heeft veel mensen geschokt. In de Bijlmer, in Amsterdam, maar ook daarbuiten. En iedereen vraagt zich af: waarom?

De rechtbank kan de vraag naar het waarom niet beantwoorden. Wel kan zij een straf bepalen. De rechtbank zal aan verdachte een langdurige gevangenisstraf opleggen, omdat hij zich heeft schuldig gemaakt aan een van de ergste misdaden die bestaan. Bij het bepalen van de hoogte van die straf is meegewogen dat verdachte eerder is veroordeeld wegens geweldsdelicten en overtreding van de Wet wapens en munitie.

De rechtbank vindt dat verdachte heeft laten zien dat hij een groot gevaar vormt voor de samenleving. Zonder behandeling zal dat gevaar waarschijnlijk blijven bestaan. Om die reden is het van belang dat verdachte na een verblijf in de gevangenis in een gedwongen kader wordt behandeld, zodat bij een terugkeer in de maatschappij het gevaar voor de samenleving geminimaliseerd zal zijn.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 jaar en elast dat verdachte ter beschikking gesteld zal worden en beveelt dat hij van overheidswege verpleegd zal worden.
Links

Hyve ter nagedachtenis aan Gianluca Flamingo


Teruggeplaatst van "/Gianluca_Flamingo"