weebly reliable statistics
Gerard Zonneveld - Moordzaken.com
Gerard Zonneveld

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
GerardZonneveld.jpg
 
Gerard Zonneveld
Leeftijd 55 jaar
Datum 30 april 2010
Moordplaats Den Oever
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 10 jaar

Op vrijdagmiddag 30 april 2010 vinden wandelaars het stoffelijk overschot van een naakte man in een sloot langs hun wandelroute op de Noorderdijkweg in het Robbenoordbos te Den Oever. De benen van de man zijn van de romp gescheiden. Het blijkt te gaan om de 55-jarige, dakloze Gerard Zonneveld. Hij is door messteken om het leven gebracht.

Gerard was een graag geziene 'zwerver'. Vriendelijk en altijd in voor een praatje.


Verdachten

Een echtpaar uit Beverwijk wordt aangehouden. Het zijn de dan 30-jarige Marius K. en de 22-jarige Stephanie K.. Het onderzoek is nog in volle gang.


Uitspraak

Rechtbank Alkmaar, 15 september 2011


De rechtbank stelt het volgende voorop. Wat betreft het begin van de confrontatie tussen de verdachte en het latere slachtoffer [slachtoffer] bevat het procesdossier geen technisch bewijs en evenmin andere bewijsmiddelen dan bovenbedoelde verklaringen van de verdachte welke hierna in het kader van de gevoerde verweren nog verder zullen worden besproken. Nu deze verklaringen niet afdoende worden weersproken door de inhoud van de overige bewijsmiddelen gaat de rechtbank bij de beoordeling van de feiten in zoverre uit van de door verdachte afgelegde verklaringen. Daarmee houdt de rechtbank het ervoor dat de confrontatie tussen verdachte en [slachtoffer] aldus is begonnen: De verdachte werd wakker van een geluid en trof in de keuken van zijn woning een man aan die hij even later van gezicht herkende als zijnde volgens hem een zwerver. Nadat hij deze man een paar trappen had gegeven pakte de man een mes van het aanrecht en maakte stekende bewegingen in zijn richting. Daarop pakte ook de verdachte een mes en stak de man in zijn borst, terwijl hij met zijn andere hand de pols van de man beetpakte.

Deze vaststelling ten aanzien van de aanvang van de confrontatie, als opmerking vooraf, zal hierna terugkomen bij de bespreking van de verweren. Thans komt de rechtbank toe aan de eigenlijke beoordeling van de tenlastelegging.

Nadat de verdachte [slachtoffer] bij diens pols had gepakt en met een mes had gestoken, heeft [slachtoffer] zijn mes laten vallen en is hij in elkaar gezakt, waarbij hij werd opgevangen door de verdachte. Naar het oordeel van de rechtbank eindigde hierdoor de dreigende aanranding. De verdachte heeft het latere slachtoffer vervolgens naar de badkamer gesleept. In de badkamer heeft de verdachte de hals van het slachtoffer doorgesneden en hem meerdere malen met een mes gestoken. De verdachte heeft verklaard dat dit gebeurde nadat het slachtoffer wild werd en de verdachte bij zijn benen greep. Naar het oordeel van de rechtbank was er op dat moment geen sprake van een ogenblikkelijke en wederrechtelijke aanval door het slachtoffer tegen het lijf van verdachte, waartegen hij zich moest verdedigen. Blijkens de woordelijke uitwerking van het eerste verhoor van de verdachte (map B, blz. 38 e.v.) heeft de verdachte verklaard dat het slachtoffer na de eerste messteek in de keuken zijn mes had laten vallen en door zijn poten was gezakt, waarna hij hem heeft versleept naar de badkamer en hem in een hoek heeft neergegooid.

De rechtbank verwerpt het beroep op noodweerexces.De rechtbank veroordeelt de verdachte voor het bewezen verklaarde tot een gevangenisstraf voor de tijd van 10 (tien) jaren.Links