weebly reliable statistics
Gerard Foeken - Moordzaken.com
Gerard Foeken

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
Politie.jpg
 
Gerard Foeken
Leeftijd 23 jaar
Datum 24 juni 2010
Moordplaats Velsen-Noord
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 8 jaar


Op 24 juni 2010 wordt de 23-jarige Gerard Foeken op klaarlichte dag doodgeschoten als hij in de Wijkeroogstraat te Velsen-Noord loopt. De dader(s) gaan er vandoor in een auto. Men doet nog een poging om Gerard te reanimeren, maar dit was tevergeefs.


Verdachte

Een korte tijd later kan een verdachte worden aangehouden.


Uitspraak

Rechtbank Haarlem, 15 maart 2011

Verdachte heeft met behulp van een vuurwapen, welk wapen ‘schietklaar’ was, een jonge man, [slachtoffer], doodgeschoten. Dit gebeurde op klaarlichte dag midden in een woonwijk voor de ogen van buurtbewoners, onder wie nog relatief jonge kinderen. Verdachte heeft [slachtoffer] zijn meest kostbare bezit, namelijk zijn leven, afgenomen. Daarnaast heeft deze doodslag onbeschrijfelijk veel leed aan de nabestaanden toegebracht. Het slachtoffer laat zijn familie en vrienden achter. Door de wijze waarop het slachtoffer aan zijn einde is gekomen is de rechtsorde ernstig geschokt.

De rechtbank neemt daarbij voorts in aanmerking dat de manier waarop en de plaats waar het slachtoffer is neergeschoten de gevoelens van onveiligheid van burgers in de samenleving aanzienlijk hebben vergroot. Het is daarbij immers niet ondenkbaar dat onschuldige omstanders geraakt hadden kunnen worden door kogels vanuit het vuurwapen van verdachte. De rechtbank neemt dit verdachte dan ook buitengewoon kwalijk. Levensdelicten vormen de ernstigste delicten die het Wetboek van Strafrecht kent en rechtvaardigen alleen al om die reden een strenge bestraffing.

In strafmatigende zin neemt de rechtbank in aanmerking, dat aannemelijk is dat de veelvuldige bedreigingen aan het adres van verdachte (soms mede gericht op zijn vriendin en kind) door het slachtoffer, althans de groepering waartoe het slachtoffer behoorde, mede ten grondslag hebben gelegen aan het begaan van de onderhavige doodslag.

Op grond van hetgeen hiervoor is overwogen is de rechtbank van oordeel dat na te noemen straf die langdurige vrijheidsbeneming meebrengt dient te worden opgelegd.


De rechtbank veroordeelt verdachte wegens deze feiten tot een gevangenisstraf voor de duur van ACHT (8) jaren.