weebly reliable statistics
Frans Hendriks - Moordzaken
Frans Hendriks

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Frans Hendriks
Leeftijd 78 jaar
Datum 6 juli 2005
Moordplaats 's Hertogenbosch
Moordwijze Verstikking
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf dader 1 16 jaar
Straf dader 2 14 jaar
ECLI ECLI:NL:GHSHE:2009:BJ7936

Op maandag 11 juli 2005 belt de thuiszorg de politie, omdat zij al enkele dagen geen contact hebben gehad met de 78-jarige Frans Hendriks. De politie breekt de deur van de woning van de man aan de Parallelweg te Den Bosch open. Binnen treffen ze het levenloze lichaam van Frans. Hij zit vastgebonden aan een stoel, en er is een doek om zijn nek gebonden. Het hoofd van Frans was omwikkeld met tape.


Verdachte

Twee bekenden van Frans worden aangehouden. Het betreft een dakloze man, en een vrouw uit Den Bosch. Zij hebben na de moord op Frans ook zijn portemonnee meegenomen, en pinden na zijn dood geld van de rekening van Frans.

De twee worden door de rechtbank veroordeeld. Zij gaan in hoger beroep, o.a. omdat op de videobeelden gemaakt na de vondst van het lichaam een "onbekende man" te zien is. Deze onbekende man, de "spookrechercheur", wordt vlak voor het hoger beroep dient toch nog geidentificeerd. Het blijkt een technisch rechercheur die bij het onderzoek betrokken was.


Uitspraak

Gerechtshof 's-Hertogenbosch, 17 september 2009

Vast staat dat het slachtoffer door verstikking om het leven is gekomen. Indien het slachtoffer reeds is overleden voordat verdachten de woning hadden verlaten, hebben beide verdachten door op deze wijze de ademweg van de mond geheel en van de neus gedeeltelijk af te sluiten en vervolgens dusdanig hevig geweld op de neus toe te passen naar het oordeel van het hof bewust de aanmerkelijke kans dat het slachtoffer ten gevolge daarvan door verstikking om het leven zou komen, aanvaard. Indien het slachtoffer na het vertrek van de verdachten is overleden, komt daar nog het navolgende bij. Het hof is van oordeel dat verdachten, door het slachtoffer onder bovengenoemde omstandigheden zonder (medische) hulp aan zijn lot over te laten, ook dan bewust de aanmerkelijke kans hebben aanvaard dat het slachtoffer zou komen te overlijden.

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een brute en laffe doodslag op een man van 78 jaar oud. Verdachte heeft samen met de medeverdachte deze oude man in zijn eigen woning op een stoel vastgebonden en de mond zeer strak omwonden met tape en meerdere doeken. Daarna is het slachtoffer met een hard voorwerp dermate hevig geslagen dat hij - mede omdat zijn mond en deels zijn neus door de verdachten waren afgebonden - door verstikking om het leven is gekomen.Het hof veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 16 jaren.

De vrouw krijgt 14 jaar cel.