weebly reliable statistics
Frans Harks - Moordzaken
Frans Harks

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
FransHarks.jpg
 
Frans Harks
Leeftijd 52 jaar
Datum 21 november 2011
Moordplaats Twello
Moordwijze Verstikking
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 10 jaar
ECLI ECLI:NL:RBGEL:2013:CA1133

Op dinsdagochtend 22 november 2011 vinden twee hardloopsters het lichaam van de 52-jarige Frans Harks op een fietspad nabij de Dijkhofstraat. De dames denken dat Frans een hartaanval heeft gehad en bellen de hulpdiensten.

Onderzoek wijst uit dat Frans de vorige avond door een misdrijf om het leven gebracht is.


Verdachten

Er is een 24-jarige verdachte aangehouden, en weer vrijgelaten. De man blijft wel verdachte.

Enkele maanden later wordt hij wederom aangehouden.


Uitspraak

Rechtbank Gelderland, 27 mei 2013

De rechtbank dient te beoordelen of de dood van het slachtoffer door het handelen van verdachte is veroorzaakt. Voor de vorming van dat oordeel is niet alleen het NFI-sectierapport van belang, maar moet ook gelet worden op de andere onderzoeksresultaten in het dossier, zoals bijvoorbeeld forensische onderzoeken, camerabeelden en verklaringen die door verdachte, door verbalisanten en door getuigen zijn afgelegd. Deze gegevens dienen zelfstandig en in onderling verband te worden beschouwd.

Naar het oordeel van de rechtbank zijn de twee doodsoorzaken (verstikking door samendrukkend geweld aan de hals en het recente hartinfarct) gezien de in het sectierapport gegeven toelichting, toe te rekenen aan het handelen van verdachte nu de rechtbank er op basis van het sectierapport en de overige hiervoor opgesomde bewijsmiddelen vanuit gaat dat verdachte het slachtoffer met één of meer messen dan wel soortgelijk scherpe voorwerpen heeft gestoken en gesneden en hem de keel heeft dichtgedrukt dan wel gewurgd. Gezien het beschreven letsel aan het strottenhoofd en het tongbeen, gaat de rechtbank er bovendien vanuit dat het letsel door hardhandig en/of met kracht handelen heeft plaatsgevonden. In een dergelijke gedraging op zo’n vitale plek ligt bovendien het (minstgenomen voorwaardelijk) opzet op de levensberoving besloten.

De rechtbank neemt daarnaast in aanmerking dat verdachte geen verklaring heeft kunnen geven voor het feit dat bloed dat hoogstwaarschijnlijk van [slachtoffer] is op zijn fiets en schoenen is aangetroffen. Daar komt bij dat het opmerkelijk is dat verdachte ’s avonds bij aankomst in [naam] een andere broek en andere schoenen droeg dan overdag. In plaats van een rood petje had hij ’s avond een rode muts op. Ook de handschoenen die verdachte overdag droeg en waarop bloedsporen zijn aangetroffen, had hij ’s avonds niet meer aan. Ten slotte is het opmerkelijk dat verdachte ten tijde van de doorzoeking op het adres [adres] de deur van het toilet opende, de toiletruimte inliep en een groot stuk van de toiletrol afrolde. Hij wikkelde dit volgens verbalisant om zijn rechterhand. Op 24 november 2011 hebben verbalisanten een aantal kleine verwondingen op de rechterhand gezien en ook getuige [getuige11] heeft die dag een aantal verwondingen op zijn rechterhand gezien. De rechtbank acht het mede gelet op het door verdachte wisselen van kleding en schoenen aannemelijk dat het geweld tegenover [slachtoffer] heeft plaatsgevonden op 21 november 2011 in de periode van 18:00 tot 22:00 uur.

Alle voormelde omstandigheden dragen ertoe bij dat de rechtbank niet alleen wettig maar ook overtuigend bewezen acht dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan de dood van [slachtoffer].


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de tijd van 10 (tien) jaren.