weebly reliable statistics
François Fonken - Moordzaken
François Fonken

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
FrançoisFonken.jpg
 
François Fonken
Leeftijd 40 jaar
Datum 15 juli 2013
Moordplaats Tilburg
Moordwijze Voertuig
Status Opgelost
Misdrijf Verlaten plaats ongeval
Straf 4 maanden
ECLI ECLI:NL:GHSHE:2014:3997

Op 17 juni 2013 rijdt de 40-jarige François Fonken op zijn scooter naar zijn werk. Hij steekt rond 22.15 uur de kruising over van de Burgemeester Bechtweg met de Stokhasseltlaan in Tilburg. Op die plek schept een BMW François waardoor hij zwaargewond raakt. De BMW rijdt door. Een kleine maand later overlijdt hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Verdachte

Drie dagen voor het ongeluk is er een flitsfoto gemaakt op de Karel de Grotelaan in Eindhoven. Daarop is de donkerkleurige BMW met een vervalst kenteken te zien. Die rijdt twee keer zo snel als is toegestaan en wordt met bijna 100 kilometer per uur geflitst.


Uitspraak

Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 25 juni 2014

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een drietal ernstige feiten, welke allen met elkaar samenhangen en te maken hebben met het gedrag van verdachte in het verkeer. Hij is, terwijl zijn rijbewijs ongeldig was verklaard, gaan rijden met een voertuig met valse kentekenplaten. Vervolgens is verdachte bij een zeer ernstig verkeersongeval betrokken geraakt, waarbij hij [slachtoffer] heeft aangereden en [slachtoffer] met zijn scooter over de auto van verdachte is gerold. [slachtoffer] is daarbij zwaar gewond geraakt. Op 15 juli 2013 is hij in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van het verkeersongeval. Verdachte is na deze zeer ernstige aanrijding, waarbij de voorruit van zijn auto zwaar beschadigd was geraakt, doorgereden zonder zich om het slachtoffer - waarvan hij wist dat deze persoon ernstig letsel moest hebben opgelopen - te bekommeren. Hij heeft vervolgens zijn ernstig beschadigde auto op laten halen en laten verdwijnen. Verdachte heeft er daarna - ondanks verschillende oproepen van de familie van het slachtoffer in de media - voor gekozen zich niet aan te geven bij de politie. Hij heeft zich zelfs 9 maanden lang schuil gehouden voor de politie, tot hij uiteindelijk op 7 maart 2014 is aangehouden. Tijdens de zitting heeft verdachte nauwelijks verantwoordelijkheid genomen voor het dodelijke ongeval dat op 17 juni 2013 heeft plaatsgevonden, of voor de wijze waarop hij zich in de nasleep van dit ongeval heeft gedragen. Hij heeft weliswaar verklaard dat hij het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd en dat hij daarvan de last ondervindt, maar hij heeft daarbij geen spijt betuigd aan de familie en vrienden van [slachtoffer]. Daarmee heeft verdachte de indruk gewekt vooral de gevolgen voor zichzelf te vrezen.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 4 maanden en veroordeelt verdachte tot een ontzegging van de bevoegdheid om motorrijtuigen te besturen voor de duur van 2 jaar.