weebly reliable statistics
Farda Omar - Moordzaken
Farda Omar

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
FardaOmar.jpg
 
Farda Omar
Leeftijd 22 jaar
Datum 25 december 2004
Moordplaats Ruurlo
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 20 jaar
ECLI ECLI:NL:RBZUT:2005:AT9990

Op 25 december 2004 is de 22-jarige Farda Omar met haar twee jonge kinderen bij haar moeder thuis om de verjaardag van een van haar kinderen te vieren. Farda woont al een tijdje op een geheime locatie, omdat haar ex-man haar enkele malen heeft mishandeld en bedreigd.

Als de bel gaat, doet Farda open. Zij wordt door haar ex-man Ahmed Q. naar binnen geduwd en hij schiet haar dood. Dan loopt Ahmed naar de keuken, en schiet de moeder van Farda, de 46-jarige Letiva Omar door haar hoofd. Diverse familieleden zijn getuige van de aanval.

De hulpdiensten proberen het leven van de 46-jarige Letiva te redden, maar zij overlijdt 's avonds in het ziekenhuis.Verdachte

De 32-jarige Ahmed meldt zichzelf nog dezelfde dag op het politiebureau, alwaar hij wordt aangehouden.Uitspraak

Rechtbank Zutphen, 26 juli 2005

De rechtbank is van oordeel dat ten aanzien van beide slachtoffers sprake is van moord omdat uit de bewijsmiddelen kan worden afgeleid dat het plegen van de delicten niet het gevolg is geweest van een ogenblikkelijke gemoedsbeweging, maar van een tevoren genomen besluit en dat verdachte derhalve heeft nagedacht over en zich rekenschap heeft gegeven van de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad. Vaststaat dat verdachte beide slachtoffers (zijn vrouw en zijn schoonmoeder) meermalen en sinds langere tijd heeft bedreigd. Zijn echtgenote heeft herhaaldelijk verklaard over deze bedreigingen en mishandelingen en verdachte verklaart zelf dat hij haar weleens sloeg.

Met deze misdrijven is op brute wijze aan twee mensen het leven ontnomen en is aan de nabestaanden van de slachtoffers onherstelbaar leed toegebracht. Door verdachtes handelen hebben twee moeders hun leven verloren, waardoor vijf minderjarige kinderen alleen achterblijven. Bovendien draagt een dubbele moord als de onderhavige een voor de rechtsorde schokkend karakter en brengt deze daarnaast bij de burgers gevoelens van angst en onveiligheid teweeg.De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 20 (twintig) jaren.