weebly reliable statistics
Evelyn Bartolay - Moordzaken
Evelyn Bartolay

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Vrouw.png
Evelyn Bartolay
Leeftijd 36 jaar
Datum 11 december 2006
Moordplaats Sliedrecht
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 6 jaar & TBS
ECLI ECLI:NL:RBDOR:2007:BA7792

De Filipijnse Evelyn Bartolay en haar man Jan P. hebben al tien jaar een turbulent huwelijk. Schelden, schreeuwen en slaan komen regelmatig voor in het huwelijk van Evelyn en Jan. In september 2006 laat Evelyn weten dat ze wil scheiden, en Jan gaat hiermee akkoord. Op 12 december 2006 hebben de twee weer ruzie, waarop Evelyn Jan laat weten dat hij niet meer welkom is in hun huis aan de Douwes Dekkerstraat te Sliedrecht.

Jan ontsteekt in woede en grijpt twee messen. Evelyn vlucht de tuin in en doet een poging om over de schutting te klimmen, als zij terug de tuin in wordt getrokken door Jan. De drie kinderen van het stel, die in de woonkamer zitten, horen hun moeder gillen en schreeuwen. Jan steekt 28 keer in op Evelyn. Zij overlijdt ter plekke.


Verdachte

Na de 28 steken staat Jan op, en troost binnen zijn kinderen terwijl hij het alarmnummer belt. Wanneer de politie het huis voorbij rijdt en niet stopt, rent Jan nog een stukje achter hen aan. Jan's broek zit onder het bloed. Hij wordt aangehouden.


Uitspraak

Rechtbank Dordrecht, 21 juni 2007


Verdachte had met zijn vrouw met wie hij in scheiding lag jarenlang een soort haat-liefde verhouding, waarin door verdachte (en zijn echtgenote) niet werd geschroomd geweld te gebruiken. De echtgenote van verdachte heeft zelfs een periode in een blijf-van-mijn-lijf-huis doorgebracht. In deze huwelijksproblematiek en in de periode van na de operatie, waardoor hij niet kon werken, heeft verdachte in een vlaag van razernij zijn vrouw op een gruwelijke en zeer gewelddadige wijze om het leven gebracht. Hij heeft haar met twee messen tientallen keren in het lichaam en de keel gestoken en gesneden. Het slachtoffer heeft letterlijk doodsangsten uitgestaan en moet, afgaande op de wijze waarop verdachte te werk is gegaan, veel pijn hebben geleden voordat zij is overleden. De directe aanleiding hiervoor was het feit dat het slachtoffer weigerde mee te werken aan een inschrijving van verdachte in de basisadministratie na een eerdere toezegging. De rechtbank rekent het verdachte zeer aan dat hij dit feit heeft gepleegd in bijzijn van hun drie kinderen. Dat zij weliswaar niets hebben gezien van de toedracht zelf, doet niets af aan de ernstige psychische gevolgen die dit voor hen meebrengt, te minder nu zij wel hebben gehoord dat hun moeder (in paniek en van pijn) gilde. Het leed dat verdachte aan zijn kinderen en de overige nabestaanden heeft toegebracht is immens. De kinderen zullen verder moeten leven zonder hun moeder. Zij moeten bovendien leven met de wetenschap dat hun moeder is gedood door hun eigen vader. De wetenschap van de gruwelijke wijze waarop het slachtoffer om het leven is gebracht zal het hen nog moeilijker maken dit verlies te verwerken. Het zeer gewelddadige handelen van verdachte heeft daarnaast ook veel maatschappelijke onrust teweeggebracht. Dergelijke feiten schokken de rechtsorde op buitengemeen grove wijze.De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 6 jaren en gelast dat de verdachte ter beschikking zal worden gesteld en van overheidswege zal worden verpleegd.