weebly reliable statistics
Esther de Vries - Moordzaken
Esther de Vries

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Vrouw.png
Esther de Vries
Leeftijd 44 jaar
Datum 25 november 2013
Moordplaats Zutphen
Moordwijze Verstikking
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 12 jaar
ECLI ECLI:NL:RBGEL:2014:5726

Op maandagmiddag 25 november 2013 wordt het ontzielde lichaam van de 44-jarige Esther de Vries gevonden door haar dochter in hun woning aan de Caro van Eycklaan te Zutphen. Zij is gewurgd en onder de kerstboom geplaatst.


Verdachte

Begin december wordt een 50-jarige ex-vriend van Esther aangehouden nadat hij brieven had verzonden naar de familieleden van Esther. Motief voor de moord was het beëindigen van de relatie door Esther.


Uitspraak

Rechtbank Gelderland, 10 september 2014

Verdachte is weloverwogen in de vroege ochtend van 25 november 2013 vanuit Arnhem op weg gegaan naar Zutphen en heeft daar zijn destijds 44-jarige ex-vriendin [slachtoffer] in haar eigen woning vermoord. Verdachte was naar eigen zeggen vol wraakgevoelens over het beëindigen van hun relatie door het slachtoffer. Verdachte heeft zijn eigen wens om haar en zichzelf te laten sterven, laten prevaleren boven het recht op leven van zijn ex-vriendin. Moord is een bijzonder ernstig delict. Het meest elementaire van het slachtoffer, haar leven, is haar ontnomen. Het slachtoffer in deze zaak stond, volgens de nabestaanden na een moeilijke periode weer volop in het leven, was blij met haar nieuwe baan en de band die zij had met haar kinderen. Verdachte heeft met zijn daad - een delict met een onomkeerbaar gevolg - onherstelbaar verdriet en gemis aan haar kinderen, haar ouders, haar zus en overige familie en alle anderen die haar na hebben gestaan, toegebracht. Zij zullen de rest van hun levens met het verlies van het slachtoffer en het leed moeten leven. Verdachte heeft de twee opgroeiende kinderen hun moeder – met wie zij in gezinsverband leefden en met wie zij een hechte band hadden en die zeer belangrijk voor hen was – ontnomen.

De kwetsende brieven van verdachte aan de ouders en kinderen van het slachtoffer, waarmee zij enkele dagen na het overlijden werden geconfronteerd, hebben zonder twijfel nog eens extra pijn veroorzaakt.

Deze moord heeft daarnaast de rechtsorde ernstig geschokt, met name binnen de Zutphense gemeenschap. De rechtbank overweegt dat het opleggen van een deels voorwaardelijke straf met bijzondere voorwaarden zoals bijvoorbeeld verplichte behandeling en zoals geadviseerd door de psycholoog en psychiater, wettelijk slechts mogelijk is bij het opleggen van een gevangenisstraf van maximaal vier jaren. De rechtbank is van oordeel dat een dergelijke lage straf op geen enkele wijze recht doet aan de bijzondere ernst van de door verdachte gepleegde moord en de gevolgen voor de nabestaanden van het slachtoffer. Voor zover behandeling is geïndiceerd zal die mogelijkerwijs te zijner tijd kunnen plaatsvinden in hat kader van de wettelijk geregelde voorwaardelijke invrijheidsstelling of in het kader van detentiefasering.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 (twaalf) jaar.