weebly reliable statistics
Esmeralda Hijstek - Moordzaken
Esmeralda Hijstek

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
EsmeraldaHijstek.jpg
 
Esmeralda Hijstek
Leeftijd 24 jaar
Datum 22 december 2004
Moordplaats Tilburg
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 12 jaar
ECLI ECLI:NL:RBBRE:2005:AT7841

Op woensdag 22 december 2004 wordt de 24-jarige Esmeralda Hijstek doodgestoken door haar man aan de Heemskerckstraat te Tilburg. Esmeralda en haar 39-jarige man waren al een tijdje uit elkaar, en de scheiding zou een maand later uitgesproken worden. Het dochtertje van de twee bleef ongedeerd.


Verdachte

De man wilde de voogdij over hun dochtertje, maar wist dat hij heel weinig kans maakte. Daarom stak hij Esmeralda dood.


Uitspraak

Rechtbank Breda, 20 juni 2005

Moord wordt in ons strafrechtstelsel beschouwd als het ernstigste commune misdrijf dat we kennen. Het doden van een medemens is onomkeerbaar. Dieper ingrijpen in een mensenleven dan door dat leven te beëindigen is niet denkbaar. Het spreekt voor zich dat een misdrijf als het onderhavige een enorme schok teweeg heeft gebracht bij de nabestaanden en in de samenleving, terwijl het voor de nabestaanden bijzonder moeilijk moet zijn om een dergelijk zwaar verlies te dragen. Het dochtertje van verdachte en het slachtoffer is niet alleen haar moeder verloren, maar zal ook grotendeels opgroeien zonder haar vader en zij zal bovendien moeten leven met de wetenschap dat het haar vader is geweest die haar moeder heeft omgebracht.

Gelet op het bovenstaande is de rechtbank van oordeel dat niet volstaan kan worden met oplegging van een andere sanctie dan een sanctie die een onvoorwaardelijke vrijheidsbeneming met zich brengt. De ernst van het feit leidt ertoe dat verdachte veroordeeld dient te worden tot een langdurige vrijheidsbenemende straf. De door de officier van justitie gevorderde straf doet voldoende recht aan de ernst van het feit en de persoon van de verdachte. De rechtbank zal verdachte dan ook veroordelen tot een gevangenisstraf van na te melden duur.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 (twaalf) jaren.