weebly reliable statistics
Ellen Askamp - Moordzaken
Ellen Askamp

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
EllenAskamp2.jpg
 
Ellen Askamp
Leeftijd 17 jaar
Datum 24 april 2011
Moordplaats Breda
Moordwijze Voertuig
Status Opgelost
Misdrijf Roekeloos rijgedrag
Straf 4 jaar
ECLI ECLI:NL:GHSHE:2012:BW6253

Op zondagochtend 24 april 2011 omstreeks 5:20 uur rijdt de 17-jarige Ellen Askamp met enkele vrienden op de fiets naar huis na een avondje stappen. Op de kruising van de Terheijdenseweg en de Crogtdijk wordt Ellen met hoge snelheid aangereden door een auto. De auto rijdt door.

Ellen overlijdt ter plaatse aan haar verwondingen.


Verdachte

De auto wordt even verderop zwaar beschadigd terug gevonden. Van de bestuurder geen spoor. Hij wordt later thuis aangehouden en bekend dat hij Ellen heeft aangereden.

Onderzoek moet duidelijk maken of de man te hard heeft gereden. De man was onder invloed van alcohol.


Uitspraak

Gerechtshof 's-Hertogenbosch, 3 april 2012

Verdachte heeft zich op 24 april 2011 schuldig gemaakt aan de doodslag op [slachtoffer]. Hij heeft voorafgaand aan de aanrijding al geruime tijd op bijzonder roekeloze wijze deelgenomen aan het verkeer. Als beginnend bestuurder heeft hij na het gebruik van een zeer grote hoeveelheid alcohol en met een zeer hoge snelheid aan het verkeer deelgenomen. Door zijn manier van rijden heeft verdachte zich in het geheel niet bekommerd om de mogelijke gevolgen van zijn rijgedrag voor andere verkeersdeelnemers. Als gevolg van dit handelen van verdachte heeft de 17 jarige [slachtoffer] het leven gelaten. Het leed dat hierdoor is toegebracht aan de nabestaanden, in het bijzonder het gezin waartoe [slachtoffer] behoorde, is groot en onherstelbaar. De door de moeder en het zusje van [slachtoffer] ter zitting afgelegde verklaringen hebben pijnlijk duidelijk gemaakt op welke wijze zij lijden onder dit verlies. Ook voor de vrienden van [slachtoffer] die gezien hebben hoe zij is verongelukt moet het een zeer traumatische gebeurtenis zijn geweest.

Het hof realiseert zich dat geen enkele straf het leed van de familie en vrienden ongedaan kan maken en dat uit het oogpunt van genoegdoening voor hen geen enkele straf hoog genoeg zal zijn.

Niet alleen aan de familie en vrienden is onherstelbaar leed aangebracht. Ook verdachte gaat gebukt onder hetgeen hij heeft aangericht. Dit blijkt ook uit het rapport dat over verdachte is uitgebracht door de Reclassering. Verdachte heeft weliswaar de plaats van het ongeval verlaten en het heeft even geduurd voordat hij kon worden aangehouden maar uiteindelijk heeft verdachte zich niet willen onttrekken aan zijn verantwoordelijkheid. Ook verdachte zelf zal de rest van zijn leven geconfronteerd worden met de (gevolgen van de) aanrijding waarvoor hij verantwoordelijk is.

Bij de beoordeling van de soort en de hoogte van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met straffen die in soortgelijke gevallen worden opgelegd. Verder heeft het hof er in het voordeel van verdachte rekening mee gehouden dat hij een blanco strafblad heeft.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 4 jaar en een rijontzegging voor de duur van 8 jaar.