weebly reliable statistics
Eli Luiten - Moordzaken
Eli Luiten

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Eli Luiten
Leeftijd 26 jaar
Datum 19 februari 2006
Moordplaats Enschede
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 4 jaar
ECLI ECLI:NL:RBALM:2006:AX8926

De 32-jarige Frankie M. treft op 19 februari 2006 bij binnenkomst in zijn woning in Enschede een kapot keukenraam aan en vermoedt dat er is ingebroken. Frankie belt zijn moeder met de mededeling dat er volgens hem is ingebroken. Frankie verzoekt zijn moeder de politie te bellen en hij vraagt of zijn vader kon komen. Frankie's moeder heeft hem vervolgens teruggebeld en tegen hem gezegd dat zijn vader onderweg was en dat de politie was gebeld. Frankie is vervolgens zijn woning ingegaan en op onderzoek uitgegaan.

In de keuken pakt Frankie een mes en loopt zachtjes door het huis. In de slaapkamer treft hij inbreker Eli Luiten, welke hij doodsteekt.Verdachte

Frankie verklaarde te hebben gestoken omdat hij zou vrezen voor zijn leven. Hij beroept zich op noodweer.


Uitspraak

Rechtbank Almelo, 20 juni 2006

Verdachte heeft, zonder de komst van zijn vader en de politie (die gealarmeerd waren) af te wachten, een mes gepakt en een onderzoek in zijn woning ingesteld waarin was ingebroken. Hij heeft zich zo bewust in een mogelijk gevaarlijke situatie begeven. De vervolgens aangetroffen persoon heeft hij opzettelijk van het leven beroofd door hem met dat opzet meermalen met een mes in de borst en een long en het hart en het hoofd en de schedel en de rug te steken, tengevolge waarvan het slachtoffer is overleden. De rechtbank heeft bij de bepaling van de strafmaat rekening gehouden met de bijzondere omstandigheden waaronder het feit is gepleegd. De rechtbank heeft hierbij in aanmerking genomen dat het bewezen verklaarde feit zich heeft voltrokken in een zeer gespannen sfeer en dat verdachte heeft gehandeld onder een emotionele druk, waarvoor degene die in zijn huis aanwezig was, mede verantwoordelijk was. Voorts ging de agressie uit van het slachtoffer door een provocerende opmerking naar verdachte te maken en verdachte aan te vallen. Hoewel deze omstandigheden verdachtes handelen niet gerechtvaardigd of verontschuldigbaar maken, dienen deze wel een matigende invloed te hebben op de op te leggen straf.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot vier jaar gevangenisstraf.