weebly reliable statistics
Dieter Hoekstra - Moordzaken
Dieter Hoekstra

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Dieter Hoekstra
Leeftijd 45 jaar
Datum 4 januari 2005
Moordplaats Apeldoorn
Moordwijze Slagwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 6 jaar
ECLI ECLI:NL:RBZUT:2005:AT4780

Op dinsdag 4 januari 2005 krijgt de 45-jarige zwerver Dieter Hoekstra ruzie met drie andere zwervers. De ruzie gaat over een slaapplek, die Dieter ingepikt zou hebben. De drie mannen slaan Dieter met een bezemsteel en schoppen hem hard tegen het hoofd. Dieter moet deze mishandeling met de dood bekopen.

Verdachte

De drie worden aangehouden.


Uitspraak

Rechtbank Zutphen, 27 april 2005

De rechtbank heeft bij de straftoemeting in het bijzonder in aanmerking genomen, en vindt daarin de redenen die tot de keuze van een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf van na te melden duur leiden, dat verdachte het hem bekende slachtoffer [slachtoffer] op een buitengewoon schokkende en gewelddadige wijze van het leven heeft beroofd. Nadat het slachtoffer door een harde klap reeds weerloos was, hebben verdachte en zijn mededaders meermalen met kracht op het hoofd en lichaam geschopt en geslagen, waarbij ook gebruik is gemaakt van een stok en een metalen hoekprofiel. Zij zijn daarmee doorgegaan totdat [slachtoffer] geen tekenen van leven meer vertoonde. Dit feit levert een ernstige schending van de rechtsorde op en wakkert tevens de gevoelens van onveiligheid aan.

Anderzijds neemt de rechtbank in aanmerking dat verdachte wel eerder met politie en justitie in aanraking is gekomen, maar dat hij niet eerder voor een geweldsdelict is veroordeeld.

Om voldoende recht te doen aan de aard en buitengewone ernst van het bewezen verklaarde, acht de rechtbank oplegging van een langere gevangenisstraf dan door de officier van justitie gevorderd, passend en geboden.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 6 (zes) jaar.

De twee andere daders krijgen 6 en 5 jaar cel.