weebly reliable statistics
Diego van Engel - Moordzaken
Diego van Engel

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Diego van Engel
Leeftijd 20 jaar
Datum 24 maart 2007
Moordplaats Rotterdam
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 10 jaar
ECLI ECLI:NL:RBROT:2008:BD1263

Op 23 maart 2007 gaat Wilber R. samen met zijn vriendin met de metro naar het winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam. Wilber heeft bij het verlaten van de metro en het binnengaan van het winkelcentrum Zuidplein Diego van Engel gezien, waar hij enkele weken geleden ruzie mee had gehad tijdens een avond stappen. Toen Wilber enige tijd later met zijn vriendin bij een lift stond, werd hij van achteren benaderd door het Diego. Diego heeft Wilber opgezocht door hem in de rug te lopen en te duwen, waarbij hij stekende bewegingen heeft gemaakt. Nadat Diego door vrienden werd tegengehouden zijn Wilber en zijn vriendin verder gaan lopen over het Zuidplein. Een vriend van Wilber is ook naar het winkelcentrum Zuidplein gekomen en heeft zich bij Wilber en zijn vriendin gevoegd. Met zijn drieën zijn zij vervolgens door het winkelcentrum gelopen in de richting van één van de uitgangen van het winkelcentrum naar het metrostation. Toen zij op enige afstand van die uitgang waren, zagen zij Diego samen met een groepje anderen verderop, in de buurt van die uitgang, staan. Wilber, zijn vriendin en de vriend zijn vervolgens verder gelopen in de richting van de uitgang. Toen zij het groepje naderden, is Diego in de richting van Wilber gelopen, waarna zij over en weer bedreigende woorden naar elkaar hebben geroepen. Na het nemen van enige afstand zijn zij weer naar elkaar toegelopen en vlak voor de uitgang hebben Wilber en Diego elkaar over en weer geduwd en aan elkaars kleding getrokken. De vriendin van Wilber is tussen hen in gesprongen en heeft geprobeerd om de ruzie te sussen. Nabij de draaideur heeft Diego een beweging gemaakt alsof hij zijn jas wilde open maken. Wilber heeft hierop het wapen uit zijn broeksband gepakt, dit doorgeladen en op zeer korte afstand een maal op Diego geschoten. Diego is ten val gekomen; toen hij op de grond lag heeft Wilber nog meerdere malen van dichtbij op de 20-jarige Diego geschoten. Diego is tengevolge daarvan een dag later overleden.Uitspraak

Rechtbank Rotterdam, 15 april 2008

Verdachte heeft tijdens koopavond in een druk winkelcentrum het negentienjarige slachtoffer doodgeschoten. Het slachtoffer is door meerdere kogels getroffen in zijn hoofd en lichaam. Verdachte is hierbij koelbloedig en lafhartig te werk gegaan. Na het eerste schot, waardoor het slachtoffer op de grond is gevallen, heeft verdachte nog een aantal kogels van zeer dichtbij op het weerloze slachtoffer afgevuurd. De treffers in de borst en in het hoofd zijn het slachtoffer in de nacht volgend op de schietpartij fataal geworden. Deze gewelddadige levensberoving getuigt van een volstrekt gebrek aan respect voor het leven van zijn medemens. Door zijn daad heeft verdachte de familie van het slachtoffer en in het bijzonder zijn moeder, veel verdriet toegebracht.

Naast de nabestaanden heeft verdachte door het feit te begaan in een winkelcentrum tijdens koopavond en vlakbij een druk bezocht terras, ook vele willekeurige derden, waaronder jonge kinderen, geconfronteerd met het vuurwapengeweld en het bloedende slachtoffer. Blijkens de getuigenverklaringen is er door het schieten een grote chaos en paniek uitgebroken onder het winkelend publiek, dat vol afschuw een veilig heenkomen zocht.


De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de tijd van 10 (tien) jaren.