weebly reliable statistics
Dave Hesz - Moordzaken
Dave Hesz

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
DaveHesz.jpg
 
Dave Hesz
Leeftijd 20 jaar
Datum 29 mei 2009
Moordplaats Maastricht
Moordwijze Voertuig
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 7 jaar
ECLI ECLI:NL:GHSHE:2011:BV0119

Op donderdagavond 26 maart 2009 wil de 20-jarige Dave Hesz oversteken bij de beveiligde oversteekplaats op de A2-stadstraverse te Maastricht. Als het licht op groen springt, steekt Dave over. Uit het niets komt er een grijze auto aan en rijdt Dave aan. De bestuurder rijdt door. Getuigen bellen direct het alarmnummer en Dave wordt naar het ziekenhuis gebracht. Twee maanden lang vecht Dave voor zijn leven. Uiteindelijk overlijdt hij in de middag van 29 mei 2009 aan hersenletsel.


Verdachte

De grijze wagen is tijdens de aanrijding zijn kentekenplaat verloren. Dankzij dit feit kan de dan 19-jarige Mourat O. worden aangehouden. Mourat reed die bewuste avond door rood, en was niet in het bezit van een rijbewijs.


Uitspraak

Gerechtshof 's-Hertogenbosch, 28 december 2011

Het hof is van oordeel dat het verdachte kennelijk om het even is geweest of hij de bewuste avond als bestuurder van een personenauto zwakke verkeersdeelnemers, zoals een fietser, aan zou rijden met als gevolg dat die het leven zouden verliezen. Een dergelijk gevolg heeft verdachte kennelijk op de koop toegenomen. Bevestiging daarvan kan worden gevonden in de omstandigheid dat verdachte de plaats van het ongeval heeft verlaten zonder zijn identiteit achter te laten en zonder zich te bekommeren om het slachtoffer, terwijl hij wist dat hij met zijn personenauto een fietser had geraakt. Het hof is dan ook van oordeel dat de verdachte zich door zijn wijze van rijden willens en wetens heeft blootgesteld aan de aanmerkelijke kans dat zijn handelen de dood van andere verkeersdeelnemers, zoals fietsers (en derhalve ook de dood van het slachtoffer) tot gevolg zou hebben en hij heeft die aanmerkelijke kans willens en wetens aanvaard. Het opzet van verdachte was derhalve (in voorwaardelijke zin) gericht op de dood van het slachtoffer.

Het verweer van de verdediging dat de (voorwaardelijke) opzet op de dood van het slachtoffer niet bewezen kan worden verklaard, omdat er geen aanwijzingen zijn dat verdachte met zijn handelswijze zijn eigen leven in de waagschaal wilde stellen wordt verworpen. Het hof is van oordeel dat deze stelling juist kan zijn, maar verdachte heeft als bestuurder van een personenauto in een verkeersongeval met een zwakkere verkeersdeelnemer een dergelijk risico niet hoeven afwegen.

Als gevolg van het onder 1 primair bewezenverklaarde handelen van verdachte is [slachtoffer 1], een 20-jarige jongeman in de bloei van zijn leven, ernstig gewond geraakt en uiteindelijk aan zijn verwondingen overleden. Hierdoor is groot persoonlijk leed toegebracht aan de nabestaanden van [slachtoffer 1], die zich geconfronteerd zagen met de gewelddadige en onnodige dood van een dierbare. Dat handelen van verdachte heeft ook de rechtsorde ernstig geschokt.


Het hof veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 7 (zeven) jaren.