weebly reliable statistics
Daniël Rongen - Moordzaken
Daniël Rongen

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
DamarisRongen.jpg
Daniël en Damaris
Daniël Rongen
Leeftijd 2 jaar
Datum 1 augustus 2005
Moordplaats Tolbert
Moordwijze Geweld
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 15 jaar & TBS
ECLI ECLI:NL:GHARN:2010:BL4185

Op maandag 1 augustus 2005 gebruikt de dan 46-jarige Avi Cohen speed in de badkamer. Als hij uit de badkamer komt, pakt hij zijn vriendin Brigitte hard vast. Avi denkt dat Brigitte niet meer van hem houdt. De twee verliezen hun balans en vallen om.

Na een tijdje pakt Avi een ijzeren staaf, en slaat Brigitte enkele malen hard op haar bovenlichaam, waaronder haar hoofd. Zodra Brigitte merkt dat Avi haar niet meer vast houdt, rent zij naar het balkon en springt van het balkon. Haar twee kinderen, de 4-jarige Damaris Rongen en haar 2-jarige broertje Daniël Rongen blijven achter in de woning met Avi.

Buiten belt Brigitte direct het alarmnummer, en ongeveer een kwartier later valt de politie de woning in Tolbert binnen. Daar treffen zij Avi in de badkamer. Hij ligt boven op Daniël, en alles zit onder het bloed. In de woonkamer wordt het lichaampje van Damaris aangetroffen. Beiden zijn geslagen met een kandelaar, en met een mes gestoken. Bij Damaris is de hals doorgesneden.


Verdachte

Avi verzet zich hevig bij zijn aanhouding. Hij was onder invloed van speed. Later zal hij verklaren enkel 'met de kinderen in botsing' te zijn gekomen. Avi was niet de biologische vader van de kinderen.


Uitspraak

Gerechtshof Arnhem, 17 februari 2010

De dood van Damaris en Daniël heeft verdriet en ontreddering teweeggebracht bij de nabestaanden. Brigitte en Kinty Rongen, de biologische vader van Damaris en Daniël, zullen hun kinderen niet meer zien opgroeien. Daarnaast is de rechtsorde door de bewezenverklaarde feiten geschokt.

Gezien de aard en de ernst van de feiten komt geen andere straf in aanmerking dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van aanzienlijke duur. Voor het bepalen van de duur van de gevangenisstraf is van belang dat de feiten verdachte niet volledig doch in licht verminderde mate kunnen worden toegerekend.Het hof veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 15 jaren.
Het hof zal voorts bevelen dat verdachte van overheidswege zal worden gepleegd, daar de algemene veiligheid van personen of goederen die verpleging eist.