Cor van der Zande

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Geen afbeelding beschikbaar
Naam slachtoffer   Cor van der Zande 
Leeftijd  60 jaar  
Datum  25 december 2007 
Moordplaats  Enkhuizen 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Doodslag 
Straf  15 jaar 


Cor van der Zande

Abdel S. is op 24 december 2007 omstreeks 20.00 uur met een kennis mee gegaan naar de woning van Cor van der Zande te Enkhuizen, om daar wat te drinken. Cor vond het goed dat Abdel ook binnen kwam. De kennis van Cor is enige tijd later zijn vriendin gaan halen, waarna zij samen bij de woning van Cor arriveerden. Abdel is al die tijd bij Cor gebleven. Cor heeft aan Abdel zijn woning laten zien, waarbij hij ook met hem op de zolder is geweest waar Cor een modelspoorbaan had staan. Rond 22.15 uur hebben zij afscheid genomen van Cor. De vriend en vriendin zijn samen met de scooter weggereden en om 22.45 uur in Bovenkarspel aangekomen. Abdel is echter teruggekeerd naar de woning van Cor om nog wat te drinken en te praten. Enige uren later is er tussen hen een vechtpartij ontstaan. Abdel heeft Cor daarbij met een lamp op het hoofd geslagen, gewurgd, en, nadat Cor op de grond was terecht gekomen, hem op zijn buik gedraaid en vervolgens zijn polsen op de rug vastgebonden met elektriciteitssnoeren. Abdel heeft de autosleutel van Cor gepakt en hij is vervolgens met de auto van het slachtoffer weggereden. De 60-jarige Cor is op enig moment in de nacht van 24 op 25 december 2007 overleden.

Familieleden vinden Cor op 1e kerstdag, als hij niet komt opdagen voor het kerstdiner.Verdachte

Op de plaats delict wordt een schoenspoor aangetroffen. In een tas met lege flessen in de hal achter de voordeur werd een lege en bebloede portemonnee aangetroffen, ten aanzien waarvan aannemelijk is dat deze daar na de geweldplegingen is terechtgekomen. Op de flessen zat bloed en er zat een groen stukje glas in de portemonnee, gelijkend op de glasscherven in de woonkamer. Aan de binnenzijde van het kleingeldvak van de portemonnee is een DNA-profiel aangetroffen dat overeenkomt met het DNA-profiel van Abdel S. De 19-jarige Abdel had al meerdere veroordelingen wegens geweld en vernielingen.Uitspraak

Gerechtshof Amsterdam, 15 november 2010

De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een brute en laffe doodslag van de zestigjarige [slachtoffer] en vervolgens aan een diefstal van diens auto, autosleutels en pinpas. De verdachte heeft het slachtoffer in zijn woning meermalen met kracht met een lamp op het hoofd geslagen en samendrukkend geweld op de hals uitgeoefend. Daarna heeft hij het slachtoffer, die op dat moment waarschijnlijk buiten bewustzijn was en al stervende, op zijn buik gedraaid en zijn handen op de rug gebonden. Vooral de meedogenloosheid, de brutaliteit en de laffe manier waarop de verdachte het slachtoffer heeft gedood is zeer schokkend. De verdachte heeft op zeer agressieve wijze een mens het leven ontnomen. Bovendien heeft de verdachte, nadat het slachtoffer dodelijk gewond in de woning lag, de woning doorzocht en deze verlaten met medeneming van diens autosleutels en pinpas. De verdachte is weggereden zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. Hij heeft hem op de grond voor dood achtergelaten. Hij heeft zich de auto van het slachtoffer vervolgens toegeëigend en aannemelijk is geworden dat hij later die nacht heeft geprobeerd met de gestolen pinpas te pinnen. Uit zijn handelen na het plegen van de geweldshandelingen, spreekt een rustig en overwogen optreden dat, zeker gezien de relatief jonge leeftijd van de verdachte toentertijd, zorgwekkend is.


Het hof veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 jaar.Teruggeplaatst van "/Cor_van_der_Zande"