Coby de Bruin

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Geen afbeelding beschikbaar
Naam slachtoffer   Coby de Bruin 
Leeftijd  50 jaar 
Datum  5 november 2006 
Moordplaats  Alkmaar 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Doodslag 
Straf  8 jaar & TBS 


Coby de Bruin

Op zondag 5 november 2006 belt John G. aan bij een vorige buurvrouw in Alkmaar. Als er bij haar niet wordt opengedaan, belt hij aan bij een andere buurvrouw, de 50-jarige Coby de Bruin. Zij laat hem binnen, waarna hij haar twee keer met een mes steekt. Coby overlijdt ter plekke aan haar verwondingen.Verdachte

John G. is een gebruiker, die uit zijn huis is gezet. John heeft voor de moord veel drugs gebruikt. Hij wordt nog dezelfde dag aangehouden.Uitspraak

Rechtbank Alkmaar, 3 april 2007

De rechtbank zal de verdachte vrijspreken van moord. Anders dan de officier van justitie heeft betoogd, overweegt de rechtbank dat uit de eigen verklaring van verdachte en de vele getuigenverklaringen niet onomstotelijk kan worden vastgesteld dat verdachte het opzet op moord heeft gehad. De rechtbank houdt het ervoor dat verdachte in een situatie waarin hij onder invloed van drank en drugs verkeerde in een opwelling meermalen op het slachtoffer heeft ingestoken. De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag.

De deskundigen zijn unaniem van oordeel dat de kans op herhaling groot is. Behandeling van verdachte is noodzakelijk voordat hij in de maatschappij kan terugkeren. Gelet op de aard en de ernst van zijn stoornis en de ernst van zijn middelenafhankelijkheid is een intensieve, klinische en naar verwachting langdurige behandeling noodzakelijk. Verdachte heeft weinig zelfinzicht en is niet gemotiveerd voor behandeling. Gelet hierop zien de deskundigen een terbeschikkingstelling met bevel tot verpleging van overheidswege als enige mogelijkheid om verdachte te behandelen, de kans op herhaling te verkleinen en de maatschappij voldoende te beschermen.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 8 jaren en gelast voorts de terbeschikkingstelling van de verdachte.
Teruggeplaatst van "/Coby_de_Bruin"